KL: Færre ansatte betyder ikke forringet velfærd

Halvdelen af landets kommuner forventer færre ansatte næste år. Det kan skyldes øget digitalisering og mere brug af velfærdsteknologi, lyder det fra KL, der afviser, at det betyder velfærdsforringelser.

Færre har udsigt til at arbejde som kommunalt ansat i 2015, men Kommunernes Landsforening (KL) beroliger og siger, at borgerne ikke skal frygte forringet velfærd af den grund.

I hvert fald ikke hvis man ser det over en bred kam, fastslår formand for KLs Løn- og Personaleudvalg Michael Ziegler (K), der også er borgmester i Høje-Taastrup Kommune,

»Man kan ikke afvise, at der i nogle af kommunerne er økonomiske vanskeligheder og decideret må lave besparelser. Men set over en bred kam, så tror jeg ikke, det her er et udtryk for reduceret velfærd,« siger udvalgsformanden.

Udsigten til de færre kommunalt ansatte fremgår af en undersøgelse, som Epinion har foretaget for fagforbundet FOA blandt de 70 kommuner, som havde vedtaget næste års budget allerede 7. oktober.

Undersøgelsen viser, at 46 procent af de adspurgte kommuners økonomichefer forventer færre ansatte til næste år, mens 20 procent regner med færre ansatte allerede i år.

Michael Ziegler ser dog helt logiske forklaringer på, at nogle kommuner forventer færre ansatte.

»Har man befolkningstilbagegang og dermed også har færre børn og færre ældre, så er det jo naturligt, at man også reducerer, fordi der er et mindre træk på det kommunale personale,« siger han og fortæller, hvordan nogle kommuner effektiviserer og omlægger servicen til at indeholde både mere velfærdsteknologi og digitalisering.

»Hvis man effektiviserer, er det udtryk for, at man leverer den samme velfærd til borgerne, men man gør det bare på en smartere måde. Og hvis man bruger mere velfærdsteknologi, så bliver folk måske mere selvhjulpne. Det er jo godt for borgeren selv, og så har vi brug for færre ansatte til at løfte opgaven,« siger Michael Ziegler.

FOAs formand, Dennis Kristensen, kritiserer dog kommunerne for at øge arbejdsløsheden og kalder udsigterne til færre ansatte et benspænd for regeringens plan om at holde hånden under beskæftigelsen.

Den betragtning er KLs Michael Ziegler helt uenig i:

»Der er ikke nogle kommuner, der tænker i at lave benspænd eller i at øge ledigheden. Vi driver vores kommuner så godt og effektivt, som vi er i stand til.«

De 28 kommuner, som ikke medvirker i undersøgelsen, skal senest vedtage budgetter for 2015 onsdag, hvor der er deadline for kommunernes og regionernes budgetter for næste år.