Kjærsgaard i sit livs kamp

Det er slut med DF’s placering helt inde i det politiske maskinrum. Men undervurder ikke Pia Kjærsgaard og lad være med at skrive nekrologer over DF, siger Berlingskes Thomas Larsen.

DFs formand Pia Kjærsgaard uddeler flæskesvær til folket fredag den 26. august på Gammel Torv i København. Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

- Pia Kjærsgaard må sidde tilbage med blandede følelser efter valgkampens første døgn. Hun har hjulpet regeringen med at gennemføre svære reformer som genopretningspakken og tilbagetrækningsreformen, men nu lægger V og K klart distance til DF. Dermed er der allerede i valgkampens første 24 timer givet et klart signal om, at DF’s enestående indflydelse siden 2001 er slut, siger Berlingskes politiske kommentator Thomas Larsen.

- Signalet fra V og K er både taktisk bestemt – og reelt. Det taktiske handler om, at Lars Løkke Rasmussen og Lars Barfoed ved, at mange midtervælgere er trætte af Dansk Folkepartis indflydelse. Derfor har de brug for at signalere, at DF ikke skal spille samme markante rolle fremover. Dertil kommer den realitet, at de kun har en chance for at bevare magten i et samarbejde med Liberal Alliance. Alene af den grund er epoken med VKO-alliancen et overstået kapitel, siger Thomas Larsen. 

DF får banen for sig selv

- Jeg overbevist om, at Pia Kjærsgaard for længst har set skriften på væggen, og derfor har hun også tænkt sig at kæmpe alene. I den situation skal man ikke undervurdere DF-lederen og hendes hold, som ofte løfter sig under en valgkamp, siger Thomas Larsen.

Han mener samtidig, at den nye situation paradoksalt nok giver muligheder for DF.

- DF’erne bliver skubbet ud af magtens maskinrum, men de får til gengæld en friere rolle, hvor de i mindre grad vil tage hensyn til V og K. Det gælder i forhold til udlændingepolitikken, men i høj grad også i forhold til Europa-politiken, som mange undervurderer betydningen af, mener Thomas Larsen.

- I takt med, at krisen i de sydeuropæiske lande tager til, intensiveres også debatten om, hvor vidt lande med orden i pengesagerne skal finansiere de andre landes uorden og uansvarlighed. Her vil DF stå med et perfekt udgangspunkt, forudser Thomas Larsen.

Kjærsgaard kan også ansvarlighed

Endelig mener han, at man ikke skal afskrive Pia Kjærsgaard i valgkampen, selv om udlændingepolitikken for første gang i et årti tegner til at spille en minimal rolle.

- De første debatter har, at Pia Kjærsgaard står udmærket på mål for de reformer, som DF har været med til at gennemføre. Pia Kjærsgaard har igen og igen understreget, at DF har været med til at tage ansvar for økonomien. Det er ikke et dårligt budskab i den nuværende krise. Mange vil gerne skrive nekrolog over DF - men det vil mildest talt være forhastet, slutter Thomas Larsen.

Læs også: Ti år med VK-regeringen