KirurgiRejser om kønsselektering: Vi tager ikke stilling til etik

Rejsebureauet, der arrangerer ture til den nordcypriotiske fertilitetsklinik, hvor man selv kan vælge barnets køn, vil lade patienterne selv beslutte, om metoden er uetisk.

Foto: Marie Hald
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Er det uetisk eller ej, at en fertilitetsklinik på det nordlige Cypern tilbyder par selv at vælge, om de skal have en dreng eller en pige?

Det spørgsmål vil direktøren ved det danske rejsebureau, KirurgiRejser, der formidler kontakten til klinikken, ikke svare på.

»Først og fremmest er vi et rejsebureau. Vi hjælper med at købe billet og skaffe hoteller og lokal transport, men vi blander os ikke i behandlingen. Det kan godt være, de danske politikere synes, det er uetisk at sende patienter derhen, men vi lader patienterne selv bestemme, hvad de mener,« siger direktør Atef El-Kher.

Han understreger samtidig, at fertilitetsklinikken på Cypern har eksisteret i mange år, og at de har stor erfaring med at udvælge børns køn. Samtidig påpeger han, at det eneste, KirurgiRejser står for, er at formidle kontakten til klinikken.

»Den her klinik har haft besøg af flere tusinde mennesker fra hele verden, som gerne vil det her. Derfor mener vi bare, at hvis vi kan hjælpe dem, der ønsker det her, så skal vi det. Vi blander os ikke i, om det er etisk eller uetisk,« siger direktøren.

I Danmark er det ulovligt at fravælge børn på baggrund af deres køn, og Sundhedsstyrelsen er nu ved at undersøge, om KirurgiRejsers reklame for klinikken på Cypern strider imod dansk lovgivning.

»Vi må vente at se, hvad Sundhedsstyrelsen siger. Hvis de mener, det er forkert, det vi gør, så reklamerer vi selvfølgelig ikke mere. Men hvis de beslutter, at det er fint, det vi gør, så fortsætter vi,« siger Atef El-Kher.

Der er da også danskere, der ønsker selv at kunne bestemme, om børneværelset skal males lyseblåt eller lyserødt. I hvert fald fortæller Atef Al-Kher, at KirurgiRejser alene torsdag, efter historien er kommet i medierne, har fået henvendelse fra mellem 50 og 60 danskerne, der gerne vil besøge den omdiskuterede fertilitetsklinik.

»Vi får opkald hele tiden, og jeg kan fortælle, at der er rigtig stor interesse for det her. Ikke alene fordi klinikken foretager sortering af børnenes køn, men også fordi den tilbyder undersøgelse for arvelige sygdomme. Det er godt, for så kan forældrene vide, at de ikke får et handicappet barn,« siger han.