Kinnock er født til magten: Søn af baron og historisk politisk leder

Helle Thornings Schmidt mand, Stephen Kinnock, har netop offentliggjort, at han stiller op til det britiske parlament. Stephen Kinnock har hele sit liv været omgivet af politikere. Blandet andet bærer hans far en historisk rekord i det britiske parlament.

Helle Thorning Schmidt, Stephen og Neil Kinnock. Fold sammen
Læs mere
Foto: KELD NAVNTOFT
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

- Jeg er meget interesseret i at stille op. Jeg har været medlem af partiet Labour, siden jeg var 15 år, så ja, politik er i mit blod, siger Stephen Kinnock til The Times med henvisning til sine forældres politiske engagement i det britiske svar på Socialdemokratiet, Labour.

Stephen Kinnocks far, Neil Kinnock, sad i det britiske parlament fra 1970 til 1995. Fra 1983 til 1992 var han leder af Labour og leder af oppositionen. Det gør ham til den længst siddende oppositionsleder i britisk politik. Efter fire tabte valg i streg, hvilket også er historisk, trak han sig i 1992.

Han gjorde sig mest bemærket ved at have trukket Labour i mod midten i britisk politik.

- Da han kom til i 1983, var Labour for langt til venstre til at være valgbart som regeringsparti. Det forsøgte han at ændre på ved at trække det tilbage mod midten. Men han fik ikke vælgerne tilbage og blev aldrig nogen folkeligt populær leder, forklarer ekspert i britisk politik, Michael Böss.

Neil Kinnock, der har titel af Baron, har også gjort sig bemærket uden for den politiske scene. I 2006 blev han frakendt sit kørekort i seks måneder, efter at have kørt for stærkt på motorvejen. 

Men efternavnet Kinnock kan alligvel vise sig at være en fordel hos den gruppe vælgere, der er mere traditionelle end for eksempel Gordon Brown og Tony Blair, to tidligere Labourformænd og premierministre.

- Neil Kinnock stod for traditionelle Labour-værdier samtidig med, at han forsøgte at modernisere partiet. Ved sidste valg støttede han Ed Milliband, pariets nuværende leder. For de traditionelle vælgere positivt i deres syn på hans søn, forklarer Michael Böss. 

Stephen Kinnocks mor, Glenny Kinnock, er også at finde i britisk politik. Hun sad i 15 år i europaparlamentet og fra 2009 til 2010 sad hun som minister for Afrika og FN. Stephen Kinnocks søster, Rachel Kinnock, arbejdede under den tidligere premierminister Gordon Brown i Downing Street 10.