Kilder til Berlingske: Statsministeren orienterede partiledere om mulig forsætlig handling bag gaslækager

Med kort varsel indkaldte statsminister Mette Frederiksen tirsdag eftermiddag Folketingets partiledere til en orientering om gaslækagerne i Østersøen. Ifølge Berlingskes oplysninger blev partilederne orienteret om, at der muligvis kan ligge en forsætlig handling bag, men meget er endnu uvist, og det er for tidligt at konkludere noget endeligt.

Folketingets partiledere var tirsdag eftermiddag til en hasteindkaldt orientering i Statsministeriet om gaslækagerne i Østersøen. Arkivfoto: Mads Claus Rasmussen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

På et hasteindkaldt møde i Statsministeriet tirsdag eftermiddag blev Folketingets partiledere orienteret om, at der muligvis kan ligge en forsætlig handling bag gaslækagerne i Østersøen.

Det oplyser flere kilder, der var til stede på mødet, til Berlingske.

Meget er dog endnu uvist, og det er for tidligt at konkludere noget endeligt, lød meldingen fra regeringen på mødet ifølge kilderne.

Regeringen og myndighederne ved ikke, hvem der eventuelt kan stå bag lækagerne, såfremt der er tale om sabotage.

Der er ifølge Berlingskes oplysninger ikke noget, der i øjeblikket tyder på, at der er tale om et geologisk fænomen, eller at eksempelvis en miljøorganisation står bag.

Der er fortsat mange ubesvarede spørgsmål efter hændelserne i Østersøen, hvilket også blev betonet på mødet i Statsministeriet, fortæller flere kilder.

Klart står dog, at partilederne ifølge Berlingskes oplysninger blev orienteret om, at der er sket tre store eksplosioner på gasledningerne Nord Stream 1 og 2 i havet ud for Bornholm – og at de er sket uden for dansk territorialfarvand.

Briefingen i Statsministeriet varede fra klokken 15.30 til 16.20, og partilederne blev indkaldt med meget kort varsel.

Foruden statsminister Mette Frederiksen (S) var fire af regeringens ministre til stede: Klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S), udenrigsminister Jeppe Kofod (S), justitsminister Mattias Tesfaye (S) og forsvarsminister Morten Bødskov (S).

Venstre var som det eneste parti ikke repræsenteret af en partileder – V-formand Jakob Ellemann-Jensen holdt således tale ved Dansk Industris (DI) topmøde i Royal Arena i København, samtidig med at mødet i Statsministeriet fandt sted. I stedet var udenrigsordfører Michael Aastrup Jensen med til briefingen.

Efter mødet har det været småt med offentlige udtalelser fra partilederne – SF-formand Pia Olsen Dyhr udtalte dog:

»Det her er ganske alvorligt, og det har konsekvenser for hele Europa.«

Myndighederne og regeringen har oplyst, at lækagerne ikke for nuværende får betydning for dansk forsyningssikkerhed, og det samme understregede Dan Jørgensen på mødet med partilederne.

Mette Frederiksen: »Meget alvorligt«

Tidligere tirsdag udtalte statsministeren sig om de tre lækager på Nord Stream-gasledningerne i Østersøen, da hun holdt et kort pressemøde i forbindelse med et officielt besøg i Polen, hvor hun deltog i åbningen af gasledningen Baltic Pipe.

»Det er usædvanligt, og jeg vil gerne sige, at vi fra regeringens og myndighedernes side tager den her situation meget alvorligt. Vi ser på den med stor alvor,« sagde Mette Frederiksen ifølge Ritzau.

Hun understregede desuden, at det ikke kan udelukkes, at der er tale om sabotage.

»Vi kan i hvert fald ikke udelukke det. Det er for tidligt at konkludere endnu. Men det er en ekstraordinær situation. Det er en usædvanlig situation,« sagde statsministeren:

»Der er tale om tre læk. Endda med noget afstand imellem sig. Derfor er det svært at forestille sig, at det er tilfældigt, det der foregår. Men det er for tidligt at konkludere på endnu, og derfor ser vi også på det her med allerstørste alvor.«

Også Jakob Ellemann-Jensen har erklæret på Twitter, at sabotage ikke kan udelukkes:

Begge gasledninger, Nord Stream 1 og Nord Stream 2, løber fra Rusland til Tyskland. Alle tre læk er sket i havet ud for Bornholm, men som beskrevet er det i internationalt farvand.

Som følge af lækagerne har Energistyrelsen hævet beredskabsniveauet for el- og gassektoren i Danmark til det næsthøjeste niveau.

Desuden har Forsvaret blandt andet sendt fregatten Absalon og havmiljøskibet Gunnar Thorson til området.