Kielsen bliver Grønlands nye leder

Grønland får ny regering. Landets næste regeringschef bliver som ventet den 48-årige Kim Kielsen fra partiet Siumut.

Kim Kielsen, Siumut bliver Grønlands nye regeringschef. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ulrik Bang
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Efter knapt en uges forhandlinger blev det i aften meddelt fra Nuuk, at Grønlands største politiske parti, Siumut, der vandt landstingsvalget i fredags, torsdag har indgået en aftale om at danne regering sammen med partierne Demokraterne og Atassut.

Det blev offentliggjort på et pressemøde torsdag aften med de tre partiformænd, Kim Kielsen, Siumut, Anda Uldum, Demokraterne og Knud Kristensen, Atassut.

Det bliver dermed en tidligere fisker, sømand og politibetjent, der skal lede Grønland de kommende fire år og forsøge at trække landet ud af den økonomiske suppedas.

Koalitionen har 17 ud af 31 mandater i Landstinget, og dermed sidder den kommende Kielsen-gering på et flertal på to mandater.

Det socialdemokratiske Siumut er Grønlands store gamle parti. Den  tidligere skandaleramte regeringschef Aleqa Hammond blev fældet og hendes regering måtte gå af, da hun for godt en måned siden blev afsløret i at have brugt 106.000 offentlige kroner som sin egenkassekredit til rejser, hotelophold til sin familie.

Siumut har 11 mandater i det grønlandske parlament, Landstinget, mens Demokraterne, der er søsterparti til de danske Radikale, har fire mandater. Atassut, der er det mindste parti i landsstyrekoalitionen, har to mandater.

Dermed må Kim Kielsen se i øjnene, at de to store partier, Siumut og venstrefløjspartiet Inuit Ataqatigiit, IA, alligevel ikke kunne finde sammen efter landstingsvalget i en bred samlingsregering.

Det har flere, lige fra direktøren og formanden for Grønlands Arbejdsgiverforening, Brian Buus og Henrik Leth til den grønlandske avisredaktør Poul Krarup og andre politiske kommentatorer ellers opfordret til.

IA og Siumut står politisk for langt fra hinanden på flere centrale punkter. Blandt fastholder Siumut Landstingets beslutning om ophævelse af nultorancen over for uran og dermed grønt lys for udvinding af uran. IA kræver, at nultolerancer bliver genindført.