Khaders politiske comeback modnet af terror i Paris

Det var terrorangrebet mod Charlie Hebdo i Paris, der fik Naser Khader til at tage imod de østjyske konservatives invitation til at stille op som folketingskandidat.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det var terrorangrebet mod det franske satiremagasin Charlie Hebdo, der fik Naser Khader til at sige ja til et tilbud fra de Konservative i Østjylland om at stille op som folketingskandidat.

Det forklarer mellemøsteksperten, debattøren og det tidligere folketingsmedlem på et pressemøde onsdag i de Konservatives partihovedkvarter i Aarhus.

Naser Khaders ja til at stille op kom efter flere samtaler med formanden for Århus Konservative Vælgerforening, Lars Kjær.

»Tredje gang sagde jeg, at jeg ville tænke over det, og mens jeg overvejede, skete der nogle ting, ikke mindst terrorangrebet i Paris, som var en vigtig årsag til, at jeg sagde ja,« lyder det fra Khader.

De Konservative i Østjylland tog allerede fat på Naser Khader i efteråret, da deres hidtidige kandidat, folketingsmedlem Tom Behnke (K), meddelte, at han ikke genopstiller.

Naser Khader lægger ikke skjul på, at det er udenrigspolitik, ekstremisme og radikalisering, der er hans politiske »hjerteblod« frem for erhvervspolitik, skat og trængselsproblemer på motorvej E45.

Og der er nok at tage fat på, lyder det.

»Danmark og Vesten står over for enorme udfordringer. Nogle af de vigtigste dagsordener er kaosset i Mellemøsten, og de konsekvenser det har for vores hverdag i form af flygtninge, terrortrusler, og nazi-islamismen, som er på fremmarch og har vist sit grimme ansigt i Paris og København. Jeg tror desværre kun, vi har set begyndelsen,« siger den nye kandidat, der røg ud af Folketinget ved valget i 2011.

Han mener, der skal sættes yderligere ind for at bekæmpe, at unge indvandrere radikaliseres. Den såkaldte Aarhus-model, hvor politi og sociale myndigheder i Aarhus Kommune forsøger at forebygge radikaliserede unge, er et godt skridt på vejen. Men det løser ikke hele problemet.

»Vi har en fremragende model, som er god i forhold til de indledende faser for de folk, der flirter med jihadisme. Men når man først får nazi-islamismen ind i hovedet, kan man ikke bruge den her model, og så er vi nødt til at bruge hårdere sanktioner,« forklarer Naser Khader, der ikke har lagt skjul på, at han gerne ser Grimhøjmoskeen i Aarhus lukket - hellere i dag end i morgen.

Der er også behov for et opgør med ghettoerne, lyder det fra Naser Khader og nævner som eksempel den 22-årige Omar Abdel Hamid El-Hussein, der stod bag weekendens terrorhandlinger i København.

»Ghettoer er arnested for kriminalitet og ekstremisme. Hvis Omar var født og opvokset i Nr Snede, havde danske kammerater og var medlem af en fodboldklub, var han nok ikke endt der,« siger Naser Khader, der er klar til at lade sig lokke med en ministerpost, hvis det skulle komme så vidt:

»Enhver politiker ville lyve, hvis man siger, at man aldrig vil være minister. Hvis jeg får tilbudt et ministerium med nogle områder, der optager mig, vil jeg sige ja. Hvis det ikke er et område, der er hjerteblod for mig, vil jeg sige nej. Jeg tror ikke, du vil se mig som trafikminister,« lyder det med et grin fra Naser Khader, der formelt skal godkendes som folketingskandidat torsdag.