Khader undskylder udstrakt hånd til Paludan: »Hans hadske tale mod alle muslimer støder mig«

Naser Khader (K) fortryder, at han i et interview erklærede sig parat til politisk samtale og forhandlinger med Stram Kurs efter et valg. Sekulære muslimer, der elsker Danmark, bliver ulykkelige – og paradoksalt nok mere muslimske på grund af den hadske tale, siger Khader.

»Muslimer, jeg kender, der elsker Danmark og er fuldkommen integrerede og velfungerende her i landet, fortæller mig, at de bliver virkeligt kede af at høre på Paludan. De bliver ulykkelige, føler sig foragtede og uvelkomne i Danmark, som er deres land. Det har gjort et dybt indtryk på mig at tale med disse sekulære og velfungerende muslimer, der gør alt det rigtige og så alligevel skal høre på, at de skal deporteres,« siger Naser Khader. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sarah Christine Nørgaard/Ritzau Scanpix

»Jeg har ikke taget det her alvorligt nok.«

Naser Khader, medlem af Folketinget for de Konservative, erklærede sig for få dage siden på DR P1 parat til at samarbejde og tale sig til rette med Stram Kurs i Folketinget – men det »var en fejl, det er forkert, jeg har ikke taget ham alvorligt nok«, siger Khader nu.

»Lad mig nu én gang for alle slå det fast. Hans hadske tale mod muslimer er vanvittig, og jeg kan ikke støtte en regering, der på nogen som helst måde samarbejder med Paludan,« siger Khader i dag, få dage inde i en valgkamp, der allerede har budt på et Paludan-udbrud mod Mimi Jakobsen – »du er et nazisvin« – og en uopdaget video fra december 2018, hvor Paludan fantaserer om en muslimfri klode som »det endelige mål« for partiet Stram Kurs.

Den 30. april sagde Naser Khader anderledes venligt til »P1 Debat«, at hvis Paludan peger »på en blå statsministerkandidat, er det klart, at så taler man sig til rette med dem, der peger på en som statsminister. Jeg er ikke tilhænger af, at man gør med Stram Kurs, som man behandlede Sverigedemokraterna i Sverige. Bliver de valgt ind, er de seriøse, så skal man snakke med dem om, hvad de vil politisk«, sagde Naser Khader, og den »imødekommenhed« fortryder Khader nu fuldstændigt.

»Jeg er vant til det samarbejdende folkestyre, at vi taler sammen, at vi sætter os ned ved et bord og bliver enige. Og så er jeg blevet for hårdhudet. Jeg reagerede ikke rigtigt på hans hadefuldhed, fordi jeg selv er blevet vant til at høre på trusler og tilsvininger. Jeg tror, det er derfor, at jeg ikke har taget det ind og rigtigt lyttet til, hvor vanvittigt han optræder. Det er prellet af på mig, og derfor har jeg talt om muligheden om samarbejde med Paludan, og det fortryder jeg,« siger Naser Khader.

Khader siger, at det har »gjort et dybt indtryk« på ham at tale med muslimske venner og familie, der bliver »oprigtigt ulykkelige« af at høre på Paludan.

»Muslimer, jeg kender, der elsker Danmark og er fuldkommen integrerede og velfungerende her i landet, fortæller mig, at de bliver virkelig kede af at høre på Paludan. De bliver ulykkelige, føler sig foragtede og uvelkomne i Danmark, som er deres land. Det har gjort et dybt indtryk på mig at tale med disse sekulære og velfungerende muslimer, der gør alt det rigtige og så alligevel skal høre på, at de skal deporteres. De tager det ind, de bliver påvirket af det og kede af det. Og nogle får lyst til at blive mere muslimske,« fortæller Khader, der siger, at han generelt er »træt af islam«, men »Paludan er godt i gang med at gøre mig mere muslimsk. Ikke at forstå således, at jeg bliver mere religiøs, men jeg får lyst til at solidarisere mere med muslimer i Danmark, fordi så mange rammes hårdt af hans hadske tale«.

»Selv min mor har sagt: »Hvordan kan du forsvare Paludan«, og så svarer jeg, at jeg bare er pragmatisk. Men det går ikke. Der er kun én vej, og det er utvetydigt at tage afstand fra ham og gøre det klart, at man ikke kan og ikke skal samarbejde med ham, og det gør jeg,« siger Khader.

Naser Khader beklager stadig, at en mand, der før urolighederne på Nørrebro i april, hvor korankast på Blågårds Plads fik unge med indvandrerbaggrund og lokale venstreautonome til at antænde bål og kaste med sten, havde få vælgererklæringer, nu har mere end 20.000 underskrifter, og mange støtter er på vej i Folketinget – netop som en følge af voldsmændenes handlinger.

Men:

»Jeg indrømmer, at jeg ikke har taget Paludan-fænomenet alvorligt nok, og jeg har ikke taget muslimers bekymring alvorligt nok.«