Khader: Søvndal må sætte Qureshi på plads

SF diskvalificerer sig selv som potentielt regeringsparti ved at kræve USAs tidligere præsident retsforfulgt i Danmark, mener K. Socialdemokratiet er også uenig med SFer.

George W. Bush erklærer sig i sin bog godt tilfreds med sin beslutning om vandtortur, som han bl.a. mener har haft en præventiv effekt i forhold til terrorplaner mod Europa. Her ses den tidligere amerikanske præsident til en bogsignering i Dallas. Fold sammen
Læs mere
Foto: TOM PENNINGTON

SFs formand, Villy Søvndal, må hurtigst muligt gøre det klart, om han er enig eller uenig med menneskerettighedsordfører Kamal Qureshi (SF) i, at USAs tidligere præsident George W. Bush skal retsforfølges, hvis han sætter sine ben på dansk jord.

Sådan lyder opfordringen fra udenrigsordfører Naser Khader (K), der er stærkt fortørnet over en melding fra Kamal Qureshi, der ifølge politiken.dk ønsker Bush retsforfulgt, fordi han i sin nye bog "Decision Points" beskriver vandtortur (waterboarding, red.) som et effektivt middel til at forhindre terrorhandlinger.

- Jeg vil meget gerne spørge Villy Søvndal, om han er enig med Kamal Qureshi. Og hvis han er det, har han diskvalificeret sig selv som udenrigsminister, siger Naser Khader og henviser til, at Villy Søvndal regnes for et godt bud på at overtage Udenrigsministeriet i en S-SF-regering.

Kofod uenig med Qureshi

Samtidig lægger Socialdemokratiets udenrigsordfører, Jeppe Kofod, afstand til SF'erens udtalelser.

- Jeg er ikke enig med Qureshi. Det er ikke en dansk opgave, men en amerikansk opgave. USA har for længe siden vedtaget lovgivning, der forbyder tortur. I forvejen er det ulovligt i det amerikanske retssystem at bruge tortur, og jeg har tillid til, at når det nu er ulovligt i USA, så tager de også hånd om det selv, hvis der grundlag for at retsforfølge den tidligere præsident, siger Jeppe Kofod.

Både Khader og Kofod understreger, at de ikke selv på nogen måde støtter tortur som præventiv metode til at forhindre terror. Men Khader påpeger, at George W. Bush i sin erindringsbog tilkendegiver, at hans egne jurister ikke kategoriserede vandtortur som en torturmetode.

-- Det er vigtigt at understrege, at Bush ikke indrømmer, at han har givet ordre til tortur. Han siger, at han blev orienteret om waterboarding, og han bad juristerne om at undersøge det. De sagde, at det ikke var tortur ifølge Geneve-konventionen. Jeg synes, at det er langt ude, og det bekymrer mig, hvis SF skal udenrigsministerposten med den holdning. Vi har haft besøg af en masse diktatorer i Danmark, som Qureshi ikke har sagt en pind om, siger Khader.

Forbudt af Obama

I Bush-administrationen blev vandtortur opfattet som en såkaldt "forstærket afhøringsteknik", mens Obama-administrationen i januar 2009 forbød brugen af vandtortur, der i praksis virker som en slags simuleret drukning for den, det går ud over. George W. Bush erklærer sig i sin bog godt tilfreds med sin beslutning om vandtortur, som han bl.a. mener har haft en præventiv effekt i forhold til terrorplaner mod Europa.

Kamal Qureshi vil i dag ifølge Politiken bede udenrigsminister Lene Espersen (K) om en redegørelse for, hvordan Danmark skal forholde sig til den tidligere præsidents udtalelser.

- Ikke alene siger Bush, at han har udført tortur, han siger også, at han vil gøre det igen. Det, at udføre tortur, er et klart brud på FNs torturkonvention, det er ulovligt, og det er vi forpligtet til at retsforfølge, siger Kamal Qureshi til politiken.dk.