Khader: Multikulturalisme har fejlet alle steder

Udmeldinger fra muslimske unge understreger, at der er brug for et paradigmeskift i Danmark, siger Khader.

Udenrigsordfører (K) Naser Khader under et doorstep for pressen i Udenrigsministeriet onsdag den 23. august 2017.  (Foto: Sarah Christine Nørgaard/Scanpix 2017) Fold sammen
Læs mere
Foto: Sarah Christine Nørgaard
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

København. Naser Khader er ikke længere optimist på Danmarks vegne.

Han er dybt bekymret for, at landet er ved at blive opsplittet i parallelsamfund uden sympati og forståelse for hinanden.

På De Konservatives landsråd i weekenden kommer han med en kontant konstatering:

- Multikulturalismen har fejlet alle steder.

Naser Khader mener, at det nu er synligt både i Danmark og i resten af verden.

- I forhold til Danmark har jeg indtil for nylig tænkt, at det nok skal gå. Jeg har haft en optimistisk holdning om, at efter tredje eller fjerde generation, så er man en del af Danmark, ligesom jøderne.

- De praktiserer de jødiske ting privat, men i det offentlige rum er de en del af Danmark og bruger danske navne. Man bliver kulturelt assimileret, men bevarer sin baggrund.

- Men den vej går det ikke, siger Naser Khader.

Han kalder det en øjenåbner, at tredje- og fjerdegenerations tyrkere for nylig stemte med præsident Erdogan i flere europæiske lande:

- De leger tolerante, men stemmer Tyrkiet væk fra retsstaten og i fascistisk retning. De er mere loyale over for deres bedsteforældres hjemland, end det land hvor de er vokset op, og som har givet dem alt.

- Vi har også eksempler på, at folk aldrig kunne finde på at sige, at de er danske, selv om de er født og opvokset her. Det at være dansk er et skældsord i ghettoområder, siger Naser Khader.

Udviklingen er dybt alvorlig, når man ser på, hvordan det kan ende, mener Khader.

Han mener, at der er behov for et paradigmeskift i Danmark. For det første skal det være slut med, at man spontant kan søge asyl i Danmark. I stedet skal Danmark via kvoteflygtninge i højere grad styre, at de, der kommer til landet, vil Danmark.

Og så skal Danmark væk fra blød integration:

- Vi må væk fra den laissez faire-holdning om, at det nok skal komme. Så længe vi har den, så sker der ikke ændringer.

- Vi skal ikke kun kræve assimilation i forhold til demokrati og frihedsrettigheder. Vi skal også kræve kulturel assimilation, siger Naser Khader.

For nylig konstaterede foreningen Muslimsk Ungdom i Danmark, at "assimilation er fuldstændig udelukket". I en udtalelse på foreningens hjemmeside hedder det:

- Vi er ikke fremmede indvandrere i Danmark, men født og opvokset her på lige fod med andre etniske danskere og har derfor retten til at definere landets værdier - på lige fod med andre danske ikke-muslimer.

Udtalelsen understreger, at det går den forkerte vej, mener Khader:

- Jeg er ikke så optimistisk, som jeg har været tidligere. Jeg er bekymret for mine børns fremtid.

/ritzau/