Khader: Karen har ret

Naser Khader er enig med Karen Jespersen i, at Københavns Kommune samarbejder med ekstremister. Borgmesteren svarer igen.

Foto: Keld Navntoft / Scanpix

”Københavns kommune samarbejder med ekstremister.”

Den udtalelse skaffede i sidste uge velfærdsminister Karen Jespersen fjender både internt og uden for sit eget parti. Men nu kommer løsgængeren Naser Khader hende til undsætning.

- Jeg kender ikke alle medlemmer af Muslimernes Fællesråd, men deres talsmænd er uden tvivl ekstremister. Her tænker jeg ikke mindst på Abdul Wahid Petersen, lyder det fra den tidligere partileder.

Abdul Wahid Petersen, der er daglig leder for Muslimernes Fællesråd, går ifølge Naser Khader ind for stening og undertrykkelse af kvinder.

- Og det synes jeg simpelt hen er så provokerende. Jeg forstår slet ikke, hvordan København kan få sig selv til at arbejde sammen med sådan en mand, fastslår han.

Vesselbo tager fejl
Så betyder det ifølge Khader knap så meget, at Muslimers Fællesråd er en paraplyorganisation for flere muslimske organisationer og repræsenterer næsten 15.000 af Københavns i alt 60.000 muslimer:

- Da talsmanden for islamisk trossamfund var ude at demonstrere sammen med Hizb ut-Tahrir, gik det ud over hele Islamisk Trossamfund. Så når Muslimernes Fællesråd har en leder, der går ind for stening, er det præcis det samme. Hvis medlemmerne mener noget andet end ham, må de fjerne ham som leder, fastholder Khader.

Dermed lægger Naser Khader kraftigt afstand til Venstres medlem af integrationsudvalget, Eyvind Vesselbo, som netop har påpeget, at det ikke giver mening at anklage en hel paraplyorganisation for at være ekstremistisk. Vesselbo mener også, at det er imod regeringens politik overhovedet at blande sig i, hvem Københavns Kommune samarbejder med. Men den kritik preller også af.

- Hør nu her. Nogle af organisationens penge kommer fra Integrationsministeriet. Derfor er både jeg og Karen Jespersen i vores gode ret til at stille spørgsmål til deres samarbejde. Det er det ene. Det andet er, at det her samarbejde er så åbenlyst forkert, at det er vores pligt som politikere at blande os, mener den tidligere formand for Ny Alliance.

Borgmester fastholder samarbejde
På Københavns Rådhus fastholder integrationsborgmester Jacob Hougaard, at Muslimernes Fællesråd ikke er nogen ekstremistisk organisation.

- Dengang jeg så Karen Jespersens indlæg, skrev vi til Abdul Wahid Petersen, at vi jo altså ikke kunne samarbejde med nogen, som går ind for stening. Derefter fik vi det svar, at han ikke går ind for stening, og det er en ren teologisk diskussion, der svarer til, når man i Danmark diskuterer det gamle testamente. Derudover har jeg noteret mig, at både integrationsministeriet og PET samarbejder med Muslimernes Fællesråd. Vi har derfor ikke noget grundlag til at tro, at organisationen skulle være ekstremistisk, siger borgmesteren, som da heller ikke har meget til overs for Naser Khaders kritik.

- Vi nødt til at have en dialog med en bred gruppe af muslimer i den her by. Selvfølgelig er der grænser. Bl.a. ønsker vi ikke at samarbejde med Islamisk Trossamfund og Hizb ut-Tahrir, men hvis det kun er Naser Khader, som vi kan tale med i den offentlige debat, så har vi et problem. For hvem repræsenterer han efterhånden?, spørger Jacob Hougaard retorisk.

Hverken Karen Jespersen eller Birthe Rønn Hornbech ønsker at kommentere sagen, som har splittet Venstre og fået oppositionen til at forlange, at statsministeren sætter Karen Jespersen på plads.