Khader gør comeback: Vil i Folketinget for Konservative

Naser Khader vender tilbage til dansk politik, når han til det næste folketingsvalg stiller op for Det Konservative Folkeparti.

Foto: Simon Læssøe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Når man leger med ilden, så bliver man sommetider brændt. Men det går over. Det Konservative Folkeparti i Aarhus og Skanderborg har spurgt, om jeg vil stille op til Folketinget ved næste valg. Det har jeg sagt ja til,« oplyser Naser Khader.

Kredsene i Aarhus og Skanderborg betragtes som 'sikre' konservative kredse, og det er i de to kredse, Tom Behnke tidligere har været opstillet for Det Konservative Folkeparti. Allerede i oktober meldte Behnke ud, at han ikke stiller op ved det kommende valg, og siden har rygterne om Khaders comeback svirret.

Så sent som for en lille måneds tid siden afviste Naser Khader, at der ikke var hold i rygterne.

»Jeg har på nuværende tidspunkt ingen planer om at komme tilbage i dansk politik,« skrev Naser Khader dengang i en sms til TV2 Østjylland.

Noget har altså ændret sig siden da, og i Facebook-opslaget begrunder Naser Khader sit kandidatur.

»De udfordringer, Vesten og Danmark står overfor, er efterhånden så store, at jeg føler, at jeg har en forpligtigelse til at bidrage med min viden og indsigt«," forklarer Naser Khader.

På torsdag er der ekstraordinær generalforsamling i de to Konservative kredse i Aarhus og Skanderborg, hvor Naser Khader officielt skal vælges som kredsenes spidskandidat til folketingsvalget. Onsdag klokken 13.00 vil Naser Khader fortælle mere om sit kandidatur på et pressemøde, der afholdes i Aarhus.

Gennem flere år har Det Konservative Folkeparti været i krise. I en Voxmeter-måling fra den 21. december 2014 stod partiet til kun at få 3,2 procent af stemmerne ved næste folketingsvalg, og partiets nye formand, Søren Pape Poulsen, som overtog formandsposten efter Lars Barfoed i august 2014, risikerer slet ikke at blive valgt til Folketinget.

Den nye konservative folketingskandidat har flere års erfaring fra dansk politik. I 2001 blev Naser Khader valgt ind i Folketinget for De Radikale, men brød i 2007 ud af partiet og stiftede Ny Alliance sammen med Anders Samuelsen og Gitte Seeberg.

Samme år blev Khader valgt ind i Folketinget for Ny Alliance, som fik fem mandater og skiftede navn til Liberal Alliance i 2008. Den 5. januar 2009 forlod Naser Khader det parti, han selv havde været med til at stifte, og meldte sig et par måneder senere ind i Det Konservative Folkeparti, hvor han fik posten som udenrigsordfører.

Naser Khader er født i Syrien i 1963 og flyttede til Danmark i 1974. Med sin store viden om Mellemøsten markerede han sig særligt i debatten om det arabiske forår.

Ved Folketingsvalget i 2011 var Naser Khader kandidat for Det Konservative Folkeparti i Københavns Omegns Storkreds. Han fik 1690 personlige stemmer, men det var ikke tilstrækkeligt til at sikre ham det ene mandat, partiet fik i storkredsen.

Naser Khader fik i november 2011 job ved den amerikanske tænketank Hudson Institute i Washington D.C., hvor han forsker i blandt andet ytringsfrihed og demokratiudvikling. Sideløbende har han taget en master i teologi på Københavns Universitet, været fast blogger på BT og radiovært på P1.