Khader: Fogh behøver ikke at gå af

Ny Alliances leder, Naser Khader, bløder op på det hidtidige krav til statsministeren, hvis Fogh vil undgå en dronningrunde efter valget.

Kan statsministeren give markante indrømmelser til partiet, er Ny Alliance parat til at forhandle direkte med statsministeren efter valgnatten uden den dronningerunde, som regeringstoppen frygter.

»Hvis Fogh kan imødekomme os på nogle af vores centrale områder, behøver vi ikke en dronningerunde,« siger Naser Khader.

Han understreger, at det vil kræve »iøjnefaldende indrømmelser« i forhold til Ny Alliances krav om bl.a. skattereform, øget ulandsbistand og kravet om, at afviste irakiske asylansøgere skal have adgang til at bo og arbejde uden for asylcentrene. Men kravet om dronningerunde er »ikke ultimativt«, siger Khader.

Meldingen adskiller sig fra, hvad han sagde forrige fredag, da han fastslog, at »vi er nødt til at få en dronningerunde«.

Khaders krav til asylpolitikken minder om venstrefløjens, som Anders Fogh Rasmussen i går tordnede imod. Men Fogh er begejstret for Khaders opblødning.

»Det er bestemt et interessant signal. Jeg vil ikke blande mig i overvejelserne hos Ny Alliance, men jeg forstår godt, at Ny Alliance ønsker det tilrettelagt på en måde, så Ny Alliance får maksimal indflydelse,« siger Fogh Rasmussen.

Regeringen ser dronningerunden som et farligt spil, fordi serveretten kan skifte fra Fogh til Thorning, hvis de enkelte partier stiller besværlige betingelser. Lektor Jørgen Albæk Jensen fra Aarhus Universitet, der har forsket i regeringsdannelser, vurderer, at Fogh kan få lettere ved at danne regering, hvis han undgår en dronningerunde.

Den radikale leder, Margrethe Vestager, er bestyrtet over meldingen fra Naser Khader.

»Jeg er nærmest målløs. Hvis Ny Alliance ikke engang vil kræve en dronningerunde, bør de klart sige til vælgerne, at de er parat til støtte VKO,« siger hun.

Politisk ordfører Henrik Sass Larsen (S) er forbløffet:

»Der er meget stor principiel forskel på, om man beder regeringen om at gå til dronningen, eller om regeringen bare bliver siddende.«

Khader åbner desuden for, at Ny Alliance vil stemme for et forslag i Folketinget, som kan gennemtvinge en folkeafstemning om EU-traktaten. Det strider mod ledelsesmedlem Gitte Seebergs (NA) udmelding fra weekenden.

DF-leder Pia Kjærsgaard er helt forvirret og udtaler, at »projektet Ny Alliance og Naser Khader er fuldstændigt usikkert«.

Kilde: Jyllands-Posten