Khader efter Merkel-opsang til Trump: »Det er steget hende til hovedet«

Tysklands kansler er ved at begå et politisk selvmål med sit udfald mod USA, mener udenrigsordførere fra Venstre, DF og de Konservative. Jovist, præsident Trump siger mange mærkelige ting, men EU er helt og aldeles afhængig af USA, mener Naser Khader.

Udtalelserne var helt renset for den vanlige diplomatiske indpakning, da Tysklands kansler, Angela Merkel, bad EU og Europa gøre sig klar til en fremtid uden USA som en naturlig alliancepartner. Ja, flere har set kanslerens udtalelser som værende af historiske dimensioner.

Det var under en tale til godt 2.000 tilhørere i München, at Merkel i kølvandet på G7-topmødet gjorde det klart, at i en tid, hvor Donald Trump er præsident i USA, og Storbritannien er ved at forlade EU, må Europa tage sin skæbne i egne hænder.

»Den tid, hvor vi kunne stole på hinanden fuldstændig, er på vej ud. Det har jeg oplevet de seneste dage,« sagde den tyske kansler blandt andet:

»Vi europæere er i sandhed nødt til at tage vores skæbne i egne hænder.«

Selv om Donald Trump på en række områder har anlagt en anden politisk linje end sin forgænger og dermed har lagt sig ud med EU, er regeringspartiet de Konservatives udenrigsordfører, Naser Khader, ikke imponeret af Merkels udtalelser.

»Det er steget hende til hovedet, at nogen har kåret hende til Vestens leder. Uanset hvad vi gør, kan vi ikke klare os uden USA. Det kan godt være, at Trump er mærkelig og siger nogle mærkelige ting, men reelt har det ikke ændret på opbakningen til de vestlige allierede,« siger Naser Khader.

Khader: »NATO er lig med USA«

G7-topmødet i italienske Taormina sluttede med en noget usædvanlig sluterklæring. For USA, der for første gang var repræsenteret af præsident Donald Trump, nægtede at tilslutte sig klimaaftalen fra Paris. Forud for mødet med verdens største økonomier var kansleren til NATO-topmøde i Bruxelles, hvor Trump indledte mødet med endnu en gang at kritisere de andre medlemmer for ikke at bruge nok penge på forsvaret.

Ingen af delene kan man fortænke den amerikanske præsident i, mener den konservative udenrigsordfører, trods Merkels retoriske udfald.

»Vi kommer til at skulle toppes med USA på flere fronter. Det gælder frihandel og klima. Men manden er jo gået til valg på det, og det forsvarer han nu. På den måde gør han ikke noget forkert. Han er blevet valgt på at være klimaskeptisk. Og han har jo en pointe, når han siger, at det ikke nytter, at USA betaler det meste, når det kommer til NATO-alliancen. Selv i forhold til kampen mod Islamisk Stat og de langskæggede, uvaskede mørkemænd på knallerter kan vi ikke klare os uden hjælp fra NATO, og NATO er lig med USA,« siger Khader.

Han henviser til undersøgelser, der viser en fortsat opbakning blandt 60-65 pct. af amerikanerne til at støtte Vesteuropa. På den baggrund mener han, at Tysklands kansler har lavet et selvmål.

»Merkel er ved at lave et selvmål, for det er ikke sådan, man håndterer Trump. Vi mangler lederskab i EU, men hun er ikke den rette, og hun er ved at overspille sine kort. Hun håndterede flygtningekrisen katastrofalt i Tyskland, og så har hun ikke vist styrke nok i forhold til Erdoğan og Putin,« siger Khader.

Hvem ser du så som Europas nye stærke leder?

»Jeg kan se potentiale i Macron i Frankrig. Bare i den måde han agerede på topmødet, hvor han viste format.«

DF: Merkels drømmerier

Venstres udenrigsordfører, Michael Aastrup Jensen, mener, at Merkels udtalelser først og fremmest skal ses som en del af en tysk valgkamp, for ellers er hendes timing uheldig.

»Der er ingen tvivl om, at Donald Trump har gjort sig til talsmand for »America First« og dermed er gået bort fra en doktrin om at være verdens politimand og være den, som advokerer for frihandel overalt. Men jeg synes allerede, at vi har oplevet meget anderledes positive toner, siden kandidaten Trump er blevet erstattet af præsidenten Trump. Derfor tror jeg, at udtalelserne skal ses i et indenrigspolitisk lys, hvor Merkel vil signalere, at hun er en stærk kvinde, der er så stærk, at hun kan tale Trump imod,« siger Michael Aastrup Jensen.

For Dansk Folkepartis udenrigsordfører, Søren Espersen, er Merkels uindpakkede kritik af USA et udtryk for, at den tyske kansler »simpelthen ikke kan lide Donald Trump«. Men hendes udtalelser er udtryk for »drømmerier«, mener Søren Espersen.

»Det er drømmerier, når hun forestiller sig et stærkt Europa, der kan gøre USA undværlig. Det ville indebære, at Europa stod fuldstændig samlet, og det er ikke tilfældet. Østeuropæerne har jo en helt anden indgang til USA. For eksempel kigger polakkerne mod England, og de kigger mod USA, når de skal finde deres allierede. De baltiske lande gør det samme. Så flere lande er slet ikke enige med hende i retorikken,« siger han.

Selv har den amerikanske præsident en ganske anden udlægning af turen til Europa og G7-topmødet.

»Netop vendt tilbage fra Europa. Turen var en stor succes for Amerika. Hårdt arbejde, men store resultater,« skrev Donald Trump søndag på Twitter.