Khader-effekten kan sende Søren Pape i Folketinget

Den tidligere stemmesluger Naser Khader kan blive Det Konservative Folkepartis redning og sikre, at Søren Pape Poulsen overhovedet kommer i Folketinget.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det var med forventninger om fremgang, at Søren Pape Poulsen overtog formandskabet i Det Konservative Folkeparti. Men sådan skulle det ikke gå. Ifølge Berlingske Barometer vil partiet, hvis der er valg i dag, få 7 mandater. Tre færre end ved formandsskiftet i fjor.

Det er det, Naser Khader nu kan være med til at vende, efter han i tirsdags annoncerede, at han stiller op for Det Konservative Folkeparti i Østjyllands storkreds.

Første gang Naser Khader kom i Folketinget for Det Radikale Venstre i 2001, fik han fænomenale 7.390 personlige stemmer. På daværende tidspunkt mere end 10 gange så mange som nummer to på listen i Østre Storkreds.

Læs også: K og LA kæmper om sidstepladsen

I Spidsen for Ny Alliance i 2007 så det ligesådan ud. I samme kreds hev profilen og partishopperen 7.456 personlige stemmer hjem. Men i 2011, hvor han sidst var på valg for Det Konservative Folkeparti, kom han end ikke ind, men der var han også oppe imod Benedikte Kiær og Charlotte Dyremose. 1.690 personlige stemmer blev det til.

Selvom Khader led katastrofalt ved sidste valg, spår analytikerne, at han ved det kommende valg vil komme stærkt igen. Han overtager nu Tom Behnkes plads i Østjylland, hvor partiet ifølge analytikerne er sikret et mandat. De spår samtidig, at Khader vil hive flere stemmer hjem end Behnke, der ved valget i 2011 fik 3.326 personlige stemmer.

Læs også: Dyhr banker Pape og Østergaard

Det har tidligere været muligt for partiet at hive to mandater hjem i kredsen. Det skete i 2007, hvor Henriette Kjær stillede op. Men der fik partiet også 18 mandater på landsplan.

Til Berlingske fortæller professor Søren Risbjerg Thomsen, at det er mere sandsynligt, at Khaders ekstra stemmer bidrager til det tillægsmandat, der ifølge ham er nødvendigt for at sikre Søren Pape Poulsen et mandat i Vestjylland. Ifølge Søren Risbjerg Thomsens analyse står Det Konservative Folkeparti til otte mandater på landsplan, men ingen mandater i Vestjylland. Her kan Khaders stemmer blive afgørende for at sikre et niende tillægsmandat og sende formanden i Folketinget.

Med godt 200 dage til, at der senest skal være valg, står blå blok til 94 mandater mod rød bloks 81.

Berlingske Barometer viser et gennemsnit af de politiske meningsmålinger, der er blevet offentliggjort inden for de seneste 31 dage. En avanceret model ligger til grund for beregningen. Blandt andet tillægges nyere målinger mere vægt end ældre og de enkelte institutter vægtes efter deres måde at indsamle data på. Gå selv på opdagelse i Berlingske Barometers mange data her.