Kerry i Davos: IS bliver besejret

Terrororganisationen IS taber terræn på alle fronter, lød budskabet fra den amerikanske udenrigsminister, John Kerry, på årsmødet i World Economic Forum.

Den amerikanske udenrigsminister, John Kerry, på Davos-topmødet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Scanpix

IS bliver i stadigt højere grad presset i defensiven­.

Sådan lød budskabet fra den amerikanske udenrigsminister, John Kerry, da han fredag talte til deltagerne på årsmødet i World Economic Forum i Davos. Han understregede, at det ville blive en lang kamp, før IS ultimativt er besejret. Men både når det handler om udviklingen på slagmarkerne og indsatsen for at underminere IS’ økonomiske styrke, går det fremad.

»Daesh (IS, red.) vil blive besejret, og vi gør bemærkelsesværdige fremskridt,« sagde John Kerry.

Den amerikanske udenrigsminister fremhævede samtidig, at der er taget vigtige skridt til at løse den grundlæggende konflikt i Syrien og få skabt en holdbar løsning for fremtiden.

En række nøglelande er involveret i processen, og John Kerry var optimistisk for de kommende forhandlinger, selv om han understregede, at »det ikke ville blive let«.

I sin tale betonede han dog igen og igen, at kampen mod terrororganisationen vil blive vundet, og der vil blive fred i Syrien.

Han understregede også, at verden – trods krigen i Syrien, spændinger i Mellemøsten og truslen fra terror – totalt set udvikler sig i en mere fredelig og fremgangsrig retning med stigende levealder, mindre fattigdom og flere, der hele tiden får adgang til sundhed og uddannelse.

»Vi er ikke frosset fast i et mareridt, vi ikke kan vågne op fra,« sagde John Kerry fra talerstolen.

Flere midler til hjælp

I Davos gjorde John Kerry det desuden klart, at USA vil arbejde målrettet på at sikre flere midler til humanitær bistand for at kunne håndtere den globale flygtningekrise – som reelt kun har ramt Europa i mindre omfang.

Ifølge FN er antallet af mennesker, som er fordrevet med magt, steget til flere end 60 millioner på verdensplan. Mange flygtninge lever under svære forhold i fattige lande, som er hårdt udfordret af tilstrømningen.

På WEF-mødet appellerede John Kerry til verdenssamfundet om at sikre et markant løft af både humanitær bistand og udviklingshjælp – hvilket også er et mål for Mogens Lykketoft, der i sin egenskab af formand for FNs generalforsamling deltager i møder på højeste niveau under årsmødet i World Economic Forum.

Med den amerikanske præsident, Barack Obama, i front skal der for­beredes et globalt topmøde til efteråret. »Det topmøde skal være kulminationen på en målrettet indsats for at samle verdenssamfundet,« lød det fra John Kerry .

Han lagde op til, at flere aktører skal være med til at løse flygtningekrisen rundt om i verden.

»Den private sektor, civilsamfundet og religiøse organisationer vil også blive opfordret til at hjælpe med at integrere flygtninge socialt, fagligt og gennem adgang til beskæftigelse,« sagde John Kerry.