KD-formand: »Homoseksuelle forældre er ikke en positiv indflydelse«

Kristendemokraterne vil af hensyn til barnets tarv fratage homoseksuelle og enlige retten til at blive kunstigt befrugtede og få børn, lyder det fra formand Stig Grenov.

Kristendemokraternes formand, Stig Grenov, fotograferet i Kongens Have Fold sammen
Læs mere
Foto: Simon Læssøe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kristendemokraterne går til valg på de store etiske spørgsmål.

Et af dem handler om homoseksuelle pars ret til at blive kunstigt befrugtede og få børn, og det, mener Stig Grenov, er en dårlig idé. Partiformanden bemærkede i den forbindelse torsdag aften på DR, at homoseksualitet er »unaturligt«.

Stig Grenov, hvad mener I hos Kristendemokraterne med, at homoseksualitet er en »unaturlig« ting?

»Jamen, hvad er naturligt? Det er det, de fleste er, og dermed bliver mindretallet ikke-naturligt. Men jeg burde måske, set i bakspejlet, have været lidt mere garvet og sagt, at det ikke er et politisk spørgsmål. Vi beskæftiger os ikke med, hvem der er naturlig. Er du naturlig? Er jeg? Vi beskæftiger os ikke med, hvem mennesker sover med under dynen, og vi har ikke en politik mod homoseksuelle. Men okay, jeg har sagt, hvad jeg har sagt,« siger Stig Grenov, formand for Kristendemokraterne.

Men det er vel en politisk holdning, når I mener, at homoseksuelle ikke skal have lov til at få børn?

»Ja, men den starter ikke med de homoseksuelle. Den starter med børnenes tarv. Det er som udgangspunkt godt for børnene at have en far og en mor. Det ligger dybt i mennesket at spejle sig op ad både sin far og sin mor, når man blander sin kønsidentitet. Vi synes heller ikke, det er i orden, hvis en 64-årig kvinde pludselig mener, hun skal have hormonindsprøjtninger for at kunne blive gravid, fordi hun mener, det er uretfærdigt, at mænd kan blive fædre, til de er 80«.

Jeg tror, at grænsen i dag går ved de 45 år. Hvad hvis vi taler om en kvinde på 40 år?

»Nu kan man altså ikke få børn, hvis man er alene, eller hvis man er to mennesker af samme køn. Det er jo ikke det samme som at være imod hverken alene mennesker eller homoseksuelle«.

Det vil sige, at det heller ikke er i orden med jer, når enlige kvinder på eksempelvis 40 år får børn?

»Fuldstændig rigtigt. Men der er en væsentlig forskel fra at gå ud og sige, at vi ikke kan lide enlige kvinder og homoseksuelle. Vi kan godt lide børn, og de skal have de bedste opvækstbetingelser, og vi mener ikke, det er rigtigt, at man som udgangspunkt går ud og laver et barn, uden at der er en til stede af hvert køn. Det vil vi have afskaffet.«

Hvad er det, homoseksuelle par ikke kan give et barn?

»Du kan være det sødeste, rareste, flinkeste, mest omsorgsfulde lesbiske par. Men hvis deres lille dreng kan se, at de har fravalgt hans køn. Hvad betyder det så for ham og hans opvækst? Jeg kan ikke sige det, for det vil være individuelt, men jeg vil ikke spille hasard med det barn.«

Betyder det, at du mener, homoseksualitet er et valg?

»Jeg tror, vi er en del af vores arv og vores miljø. Miljøet har en stor betydning, det er ikke nogen hemmelighed. Men det bliver homoseksuelle hverken ringere eller bedre mennesker af. Det er bare mennesker, og de har lov til at være her lige som alle andre.«

Tror du, at et barn har større sandsynlighed for selv at blive homoseksuel, hvis barnet er opvokset med homoseksuelle forældre?

»Jeg har intet begreb om det. Det kan da godt være, men jeg ved det ikke, og vi har ikke noget forskning på området. Jeg ved ikke, hvilken betydning det har, men jeg er overbevist om, at homoseksuelle forældre er ikke en positiv indflydelse, hvis man mangler det ene køn at danne sin egen identitet ud fra.«

Kristendemokraterne mener altså ikke, at homoseksuelle par og enlige skal kunne få hjælp til at få børn. Men der er jo også folk, der bliver gravide, hvor det ikke har været meningen. Hvad med abort - går I ind for det?

»Livet starter ved befrugtningen. Det betyder, at vi vil kæmpe for retten til livet for hvert eneste barn. Det vil vi gøre gennem en obligatorisk rådgivning og oplysning af borgerne. Og det er mig ufatteligt, at det hele tiden vil hedde sig, at vi vil tvinge folk til at få rådgivning. Vi vil sikre, at folk får en oplysning; hvilken udvikling er barnet i, hvilke psykiske og fysiske konsekvenser kan der være ved et indgreb, og hvilke muligheder har man for støtte, hvis man vælger at få barnet. Næsten ingen får den rådgivning i dag«.

Hvad betyder det her med, at livet starter ved befrugtningen for jeres holdning til stamcelleforskning. Skal vi holde op med at forske i det herhjemme?

»Hvis det er stamceller, der kommer fra navnestrenge, har jeg intet imod det. Jeg har noget imod, at vi tager små forstre og begynder at dyrke dem i reagensglas. Det, synes jeg, er grænseoverskridende. Det vil vi forbyde... Og det vil vi, fordi vi er fór livet.«

Medmindre der er tale om børn født af homoseksuelle forældre?

»Jo, jo! Lad os nu antage, at man en dag på en urinprøve kan se, om ens barn er disponeret genetisk for homoseksualitet vil jeg gerne spørge mine kritikere: Er det så far eller mor, der skal bestemme, om barnet skal fødes? Eller har alle mennesker, som Kristendemokraterne siger det, lige meget værdi? Der er plads til os alle i et kristendemokratisk samfund.«