Kassemester Wammen vil have styr på ubetalte regninger

Regeringen vil lave et kasseeftersyn af den seneste regerings vurdering af dansk økonomi.

Finansminister Nicolai Wammen og børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil før mødestart af regeringsseminar på Marienborg i Kongens Lyngby, torsdag den 15. august 2019. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen

Frygten for at den tidligere regering har efterladt ubetalte regninger, får finansminister Nicolai Wammen (S) til at sætte sine embedsmænd til at tælle pengene i statskassen.

Han har derfor igangsat et kasseeftersyn, der er blevet kaldt en nyklassiker i dansk politik og er et ritual, der gentager sig, når en ny regerings finansminister træder til.

»Jeg har bedt mine embedsmænd gå bøgerne igennem for at se regningerne fra den tidligere regering.«

»Vores budskab som regering er meget klart. Vi ønsker at passe godt på velfærden i Danmark, og vi er især optaget af at skabe gode rammer for børn og ældre«, siger finansministeren i forbindelse med regeringens første seminar på embedsboligen Marienborg.

Den forholdsvis nye finansminister står over for to store opgaver det næste halve år.

Han skal først forhandle en økonomiaftale på plads med kommunerne og regionerne, og dernæst venter finansloven for 2020.

Regeringen præsenterer Økonomisk Redegørelse senere på måneden, mens regeringens udspil til finansloven må vente til september.

Regeringen vil ikke ud med, hvor stort det offentlige forbrug bliver i regeringens udspil for finansloven for næste år.

Det siger statsminister Mette Frederiksen (S) på pressemødet ved regeringsseminaret.

»Det er vigtigt at sige, at økonomien er begrænset. Der er også brug for at bruge penge på eksempelvis politiet«, siger Mette Frederiksen.

Udgangspunktet er for regeringen, at det demografiske træk skal dækkes. Det er et begreb, der dækker over de stigende udgifter, når der kommer flere børn og ældre de næste år.

/ritzau/