»Karakteren for den kunstneriske udførelse må blive ren dumpekarakter«

Forløbet om boligydelsen har tæret på regeringen og især Dansk Folkeparti, men vælgeropbakningen vil sandsynligvis holde ved. Det vurderer Berlingskes politiske kommentator, Thomas Larsen.

Foto: Jens Nørgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Der er blevet slået skår af Dansk Folkeparti undervejs i det her forløb, men de har fået limet dem på igen, nu hvor aftalen (finansloven red.) er en realitet.«

Berlingskes politiske kommentator, Thomas Larsen, mener ikke, forløbet i forhandlingerne om en lavere boligydelse bliver en stor belastning for regeringen og Dansk Folkeparti.

Det til trods for, at politikernes sene ageren i sagen nu viser sig at få den konsekvens, at 325.000 modtagere af boligydelse vil få en forkert udbetaling i januar. Udbetaling Danmark har oplyst i en mail til sin bestyrelse, at alle udbetalingssystemer allerede er indrettet efter de nu skrottede takster.

»Det her er med til at understrege, at det har været en meget uskøn og rodet proces. Det skaber efterdønninger også videre ud i det administrative system, som skal forsøge at kapere, at der er nogle politikere, der ikke har haft styr på sagerne,« siger Thomas Larsen.

I sidste ende vil det også skabe vrede hos mange ældre danskere, mener han.

Regeringen har ikke haft styr på tallene

Tirsdag aften blev det i sidste øjeblik besluttet at trække lovforslaget om beskæring i boligydelsen til tusindvis af pensionister med lave indkomster tilbage. Lovforslaget var en del af finansloven, der tredjebehandles i Folketinget onsdag, og som partierne i blå blok står bag.

Tilbagetrækningen skete på foranledning af Dansk Folkeparti, efter der har været modstridende oplysninger om, hvilke ældre, der ville blive ramt af lovændringen.

»Det er helt indlysende, at det kunstneriske indtryk er skidt. Karakteren for den kunstneriske udførelse må blive ren dumpekarakter, for det her afslører, at man ikke har haft styr på regnestykkerne i forhold til en vigtig gruppe af ældre, som pludselig har fået deres forhold forringet. Det er selvfølgelig rigtig skidt for regeringen og for Dansk Folkeparti,« siger Thomas Larsen.

I modsætning til flere andre iagttagere, mener den politiske kommentator dog ikke, at det grundlæggende er en tabersag.

»Det havde det været, hvis tingene ikke var blevet ændret. Men nu har man bevist, at man har viljen til at finde sammen og ændre en aftale, der var stærkt udskældt af mange ældre,« siger han.

Stærk meningsmåling trods tillidskrise

De ældre er en af Dansk Folkepartis vigtigste målgrupper, og derfor har flere forventet, at forløbet ville skade partiets vælgeropbakning, men i den seneste måling foretaget af Voxmeter for Ritzaus Bureau ligger Dansk Folkeparti 1,3 procentpoint over valgresultatet.

»Man har handlet så hurtigt, at man har chancen for, at det her ikke kommer til at sætte sig særlig meget i meningsmålingerne. Det hører med til historien, at Dansk Folkeparti har en enestående evne til at fastholde deres vælgere. Men de har været ude i en tillidskrise med deres vælgere, det er der ikke tvivl om,« siger Thomas Larsen.

Hvilken betydning, forløbet får for forholdet mellem regeringen og det største støtteparti Dansk Folkeparti fremadrettet, er ifølge Thomas Larsen 10.000-kroner-spørgsmålet.

Svære forhandlinger forude

»Der er ingen tvivl om, at forholdet er dårligt. Det meget tætte og tillidsfulde samspil, man tidligere har været vidne til, er eroderet den seneste tid, og hvis manglen på tillid fortsætter, vil begge parter have et problem, for så vil mange ting ende i konflikter og konfrontationer ikke mindst i foråret,« siger han.

Til foråret skydes forhandlinger om skat i gang, og her står partierne i blå blok mildest talt langt fra hinanden. Mens de Konservative og Liberal Alliance vil have gjort noget ved topskatten, ønsker Dansk Folkeparti først og fremmest fokuserer på danskere med lav indtægt.

»Omvendt - hvis det her kan være bevis på, at blå blok kan skrue kompromisser sammen, når det gælder, så kan Lars Løkke Rasmussen (V) gå på juleferie med lidt mere ro i sindet,« lyder vurderingen fra Berlingskes politiske kommentator.