Kanelen gav knas i EU

En række EU-lande gik til kamp for deres traditionelle julekager, da unionen skulle fastsætte hvor meget kanel, der må være i et produkt.

Kanel indeholder stoffet kumarin, der kan give leverskader. Fold sammen
Læs mere
Foto: Colourbox

Svenskernes kanelbolle var truet. Det samme var de belgiske speculoos og de hollandske julesmåkager, og derfor var der store følelser på spil, da EU's fødevareministre på et møde i Bruxelles skulle bestemme hvor meget kanel, der må være i et produkt.

Kanel indeholder stoffet kumarin, der kan give leverskader. Men Sverige, Belgien, Holland og Tjekkiet kæmpede for at tillade en højere andel kumarin for julekagernes skyld, mens Danmark og andre lande trak i den modsatte retning.

I stedet for at forsvare pebernødder og brunkager gik Danmark efter en lav grænse, fordi kanel også bruges i mange morgenmadsprodukter, som er populære hos børn.

Resultatet blev, at der højst må være 20 mg kumarin per kilo i morgenmadsprodukter, mens der må være 50 mg/kg i "traditionelle og sæsonbetonede varer" som julekager.

/ritzau/