Kan udviste Zichun snart komme tilbage til Danmark?

Der ser ud til at være hjælp på vej til syv-årige Zichun. Hun blev for nylig udvist til Kina.

Foto: Privatfoto
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er en række opblødninger på vej i den stramme, danske udlændingepolitik. Det fremgår af Thorning-regeringens regeringsgrundlag.

Berlingske har i den seneste tid beskrevet, hvordan børn helt ned til to år bliver udvist af Danmark, fordi Udlændingeservice ikke finder dem egnede »til vellykket integration,« som det hedder i afslagene.

Siden 2005 er næsten 800 børn under 15 år blevet udvist af Danmark. Ét af dem er syv-årige Zichun. I valgkampens sidste dage blev hun sat på et fly og sendt tilbage til fødelandet Kina, hvor hendes aldrende bedsteforældre ikke er i stand til at tage sig af hende. Zichuns mor, som er dansk gift og taler flydende dansk, har både fået uddannelse og arbejde i Danmark, men nu er hun rejst med sin datter tilbage til Kina for at tage sig af hende.

Det er historier som Zichuns, den nye regering vil undgå. SFs formand Villy Søvndal gav nemlig et helt konkret løfte på mandagens pressemøde i Statsministeriet, hvor regeringsgrundlaget blev præsenteret:

- Når man ser børn komme i klemme i udlændingereglerne, tror jeg, at vi alle tænker: Ej, det går ikke. Vi skal se reglerne igennem for at sikre, at børn ikke kommer i klemme. Det tager en ny regering fat på som det første, sagde den nyudnævnte udenrigsminister.

Den nye integrations- og socialminister, Karen Hækkerup (S), lovede ligeledes nye vinde på udlændingeområdet:

- Vi skal byde alle velkommen. Det er klart, at man skal opføre sig efter nogle bestemte regler og normer. På den måde ændrer vi jo ikke alting, men vi skal ændre tonen, så folk ved, at de faktisk er velkomne, sagde hun mandag i følge Ritzau.

Børn nævnt i regeringsgrundlag

I regeringsgrundlaget står der, at udlændingelovgivningen skal indeholde »klare og rimelige regler for ægtefælle-sammenføring, ophold, asyl og statsborgerskab.«
Desuden nævnes de mange børn, som er blevet udvist eller står til udvisning, direkte:

- Reglerne om familiesammenføring for børn skal revideres, da der er mange og forskelligartede eksempler på, at børn kommer i klemme pga. disse regler. For at skabe bedre retssikkerhed skal der oprettes et uafhængigt klagenævn for familiesammenføring, som behandler klager over afgørelser vedrørende familiesammenføring.

Desuden vil regeringen fjerne pointsystemet og tilbageføre 24-årsreglen og tilknytningskravet til den definition, der var gældende, før pointsystemet blev indført i 2011. Fremover skal ansøgere »mødes med ordentlighed og respekt – og der skal værnes om den enkeltes retssikkerhed.«

Regeringen vil også ændre 28 års reglen, der dispenserer fra tilknytningskravet, til en 26 års regel. Familiesammenførte udlændinge skal modtage danskundervisning så snart de flytter til Danmark og bestå en danskprøve. Slutteligt skal indvandringsprøven skal afskaffes.

Enhedslisten vil se konkrete resultater

Enhedslisten ser dermed ud til at have fået væsentlig indflydelse på regeringsgrundlaget på netop integrations- og udlændingeområdet. Mens regeringsforhandlingerne stod på Hotel Crowne Plaza var partiet ude med en skarp kritik af, reglerne for udvisninger af børn.

Partiets politiske ordfører Johanne Schmidt-Nielsen er da også glad for, at den nye regering bløder op på udlændingeområdet.

- Men det helt afgørende er, at gennemgangen af reglerne fører til resultater. Vi vil have ændre reglerne fremadrettet, men der er også god grund til at se tilbage på alle de tidligere sager, hvor børn har fået afslag. Enten skal sagerne gennemgås på ny, eller også skal de udviste børn have mulighed for at søge igen, siger Johanne Schmidt-Nielsen og husker S, SF og R på, at de tre partier ikke har flertal alene.