Kan Helle Thorning-Schmidt udskrive valg på Facebook?

Normalt bliver valget udskrevet fra Folketingets talerstol. Men det behøver det sådan set ikke. Eneste krav er et brev og en underskrift fra Kongehuset, der i 2011 kendte Lars Løkkes valgplaner en dag før alle andre.

Foto: Nils Meilvang

»Jeg har derfor indstillet til Hendes Majestæt Dronningen, at der udskrives valg til Folketinget,« lyder formuleringen, der kan få det til at krible og krable i de 179 folkevalgte, landets journalister og kommentatorer og en hel del andre, der i disse dage venter spændt på, hvornår valget bliver udskrevet.

Som oftest sker det fra Folketingets talerstol, men det behøver det sådan set ikke. Alt det kræver er en signatur fra regenten.

Forklaring følger.

Folketinget indstiller sit arbejde

Ved de seneste ti folketingsvalg - fra 1983 og til 2011 - er otte valg udskrevet fra Folketingets talerstol.

Det sker i henhold til Folketingets forretningsorden, hvor statsministeren kan bede formanden om at få ordet for at fremsætte »en udtalelse af særlig karakter«. Konkret står proceduren nedfælet i paragraf 19, stykke 3, der giver statsministeren lov til at udtale sig uden for dagsordenen. Det kan ske på hvilket som helst tidspunkt, hvor der er møde i folketingssalen.

Det så man senest i 2007, da Anders Fogh Rasmussen (V) udskrev valg på den baggrund, at det ville »være ødelæggende for arbejdet og for stabiliteten, hvis hele denne folketingssamling skal være præget af spekulationer om et kommende valg«.

Efter statsministerens ord og formandens afsluttende kommentar nedlægger Folketinget sit arbejde. Dagen er dermed også sidste arbejdsdag for de folketingsmedlemmer, der ikke genopstiller eller bliver genvalgt.

Kan ske på Facebook

Men valget behøver som nævnt ikke at blive udskrevet fra folkestyrets fineste talerstol, bekræfter Folketingets Oplysning. I princippet kan statsministeren annoncere det på Facebook eller ved at råbe det udover byens tage.

I 2001 brød Poul Nyrup Rasmussen (S) eksempelvis talerstolstraditionen og brugte et pressemøde i Statsministeriet til at udskrive valget.

På samme måde udskrev Lars Løkke i 2011 valget på gårdspladsen foran Marienborg. Her valgte Løkke at bruge fem minutter af pressens opmærksomhed på at berette om, hvad regeringen havde opnået i de forgangne fire år.

Et åbent brev til Dronningen

Mens det står statsministeren frit at udskrive valget, hvor hun vil, så er det til gengæld fast procedure, at Kongehuset skal ind over beslutningen.

Det sker i et offentligt, åbent brev, der udveksles mellem Statsministeriet og kabinetssekretariatet ved Hoffet.

»Det kan ske inden for 10 sekunder,« fortæller Henning Fode, der har været kabinetssekretær de seneste otte år.

Konkret tager Statsministeriets departementschef kontakt til Henning Fode. Derefter bliver det åbne brev transporteret frem og tilbage mellem Statsministeriet og Kongehuset. I 2011 blev det ordnet på Kongeskibet Dannebrog, dagen inden Lars Løkke udskrev valget fra Marienborg.

Dokumentation: Se brevet fra 2011 her.

Idet Dronningen eller hendes søn, kronprins Frederik, i Guds nåde underskriver brevet, er det officielt: Der er valg.

Nedtælling: Erdervalg.dk.