Kan du genkende dem? I dag er en ganske særlig dag for dem begge

I dag er det 25 år siden, at Lars Løkke Rasmussen og Kristian Thulesen Dahl første gang blev valgt til Folketinget. Berlingske er dykket ned i avisarkiverne for at finde ud af, hvordan man i 1994 beskrev de to nybagte MFere, der med tiden blev to af Borgens mest magtfulde. Den ene var »et lyst hoved«, den anden en »gammelklog knægt«.

»En ledertype og et lyst hoved,« lød det fra Bertel Haarder, da Pollitiken i 1994 bad ham om at levere en karakteristik af den unge Lars Løkke Rasmussen (til venstre), som netop var kommet i Folketinget. Det samme var Kristian Thulesen Dahl (til højre). Fold sammen
Læs mere
Foto: Bjarke Ørsted/Ritzau Scanpix og Christiansborg/Ritzau Scanpix.

Det var næppe sådan, Lars Løkke Rasmussen havde forestillet sig, at dagen skulle markeres.

Men når Venstre i dag vælger hans efterfølger som partiformand, sker det således på Lars Løkke Rasmussens 25 års jubilæumsdag som medlem af Folketinget.

21. september 1994 blev Venstre-politikeren første gang valgt til Folketinget, og kort tid efter kunne Lars Løkke Rasmussen som nyt folketingsmedlem underskrive Grundloven sammen med en anden nyvalgt, ung mand. Han hed Kristian Thulesen Dahl, var fremskridtsmand og bare 25 år.

Så sent som for et år siden lå Lars Løkke Rasmussen som daværende statsminister og Kristian Thulesen Dahl som formand for Dansk Folkeparti henholdsvis nummer et og to på Berlingskes liste over Danmarks mest magtfulde mennesker.

Tilbage i 1994 var de derimod to ganske ubeskrevne blade i dansk politik. Sådan da …

Daværende VU-formand Lars Løkke Rasmussen i samtale med statsminister Poul Schlüter (K). Fold sammen
Læs mere
Foto: Ernst van Norde/Ritzau Scanpix.

Berlingske har været en tur i arkiverne for at se, hvad der dengang blev sagt og spået om de landspolitiske vårharer.

Fire dage før folketingsvalget det år, 17. september 1994, kunne man i Berlingske læse et portræt af den dengang 30-årige Lars Løkke Rasmussen, der havde fået overskriften »liberal aktivist«.

Løkke havde, skrev Berlingske, taget »tilløb til en plads på Christiansborg« og havde nu endelig »en reel chance« for at blive valgt.

Løkkes lyse hoved

Allerede i 1994 var Bertel Haarder en erfaren herre i Venstre-kredse, og det var også ham, Berlingske havde bedt om at levere en karakteristik af den unge Lars Løkke Rasmussen.

Lars Løkke Rasmussen blev indenrigs- og sundhedsminister første gang i 2001 i Anders Fogh Rasmussens første regering. Her cykler Lars Løkke og daværerende kulturminister Brian Mikkelsen (K) i 2004 under kampagnen »Arbejdspladsen motionerer – 30 minutter om dagen«. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen/Ritzau Scanpix.

»En ledertype og et lyst hoved,« lød skudsmålet fra Bertel Haarder, der – skrev avisen – »kender ham fra dengang, Lars Løkke var landsformand for VU, skaffede medlemsfremgang uden at fuske med tallene, gik i infight med Poul Schlüter om ideologi og tog ud i verden for at kæmpe for menneskerettigheder«.

Siden 1994 har Lars Løkke Rasmussen kun fået en stadig mere travl tilværelse som først folketingsmedlem og byrådsmedlem, dernæst som folketingsmedlem og amtsborgmester, siden minister, Venstre-formand og statsminister.

I portrættet fra dengang skrev Berlingske, at Løkke som nyuddannet jurist havde truffet et »afgørende valg« ved at »fortsætte sit politiske arbejde frem for at søge advokatstilling og i øvrigt indrette sin tilværelse sådan, at hans færøske kone nu kan tage en uddannelse som læge«.

Løkkes hustru, Sólrun Løkke Rasmussen, blev dog senere uddannet lærer, og selv om en advokattilværelse kan være travl, kan arbejdspresset næppe overgå det, der er en statsminister forundt.

Manden, de kaldte Kristian Dahl

Også Kristian Thulesen Dahl formåede i valgkampen i 1994 at blive genstand for et portræt i et landsdækkende dagblad.

7. september kunne man således læse et portræt i Politiken med overskriften »Partisoldaten går efter magten«. Den partisoldat var Kristian Thulesen Dahl.

»Med sit korte blonde hår, sit tynde overskæg og den nystrøgne skjorte udgør Kristian Dahl på mange måder prototypen på et medlem af Fremskridtspartiet,« skrev Politiken om manden, der af avisens kilder blev beskrevet som »et pænt menneske, der er svær at komme ind på livet af«, og som en, der var »ambitiøs på andres bekostning, men også en dygtig politiker og en fremragende taler«.

Kristian Thuelsen Dahl i Folketinget i 1994. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bent Midstrup/Ritzau Scanpix.

Flere af beskrivelserne vil givet gå igen i dag, 25 år senere.

Mere overraskende er det måske, at Politiken på et tidspunkt skriver, at Kristian Thulesen dengang »i daglig tale« blot blev kaldt »Kristian Dahl« – for i dag ved alle politisk interesserede, hvem man taler om, når man taler om »Thulesen« eller »Tulle«.

I samme artikel bliver Kristian Thulesen Dahl beskrevet som »den næsten gammelkloge knægt« og som en ung mand, der »har så meget på albuerne, at han nok skal komme i front før eller siden«.

Det gjorde han som bekendt også.

To dage efter 1994-valget skrev Ekstra Bladet, at Pia Kjærsgaard med valget af Kristian Thulesen Dahl havde fået en af sine »yndlinge« valgt.

Året efter var Kristian Thulesen Dahl med til at stifte Dansk Folkeparti sammen med netop Pia Kjærsgaard, og i dag er han hendes efterfølger som Dansk Folkepartis formand.

Dansk Folkeparti på vej til pressemøde om dannelsen af det nye parti anno 1995. Fra venstre Ole Donner, Pia Kjærsgaard, Kristian Thulesen Dahl og Poul Nødgaard. Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft/Ritzau Scanpix.

»Fatter ud – datter ind«

Kristian Thulesen Dahl og Lars Løkke Rasmussen er dog ikke de eneste af Folketingets nuværende profiler og partier, der i dag for 25 år siden fik sæde på Borgen for første gang.

Enhedslisten debuterede det år i Folketinget, og de tidligere Venstre-ministre Hans Christian Schmidt og Ulla Tørnæs opnåede for første gang valg det år.

Ulla Tørnæs erstattede sin far, Laurits Tørnæs, som Venstre-folketingsmedlem, og det førte i Ekstra Bladet til artiklen »Fatter ud – datter ind«.

Laurits Tørnæs og Ulla Tørnæs under Venstres landsmøde i kongrescentret i Herning 8. november 2003. Fold sammen
Læs mere
Foto: Palle Hedemann.

»Det ny Venstre-ansigt fra Ribe Amt er noget kønnere end det gamle, men ellers er der mange ligheder: Tidligere landbrugsminister Laurits Tørnæs, som nu nyder et forgyldt otium som amtsborgmester i Ribe, efterfølges i dag i Folketinget af sin datter Ulla,« skrev avisen:

»Hun er yngre, som sagt kønnere, men lige så sympatisk.«

I dag er Ulla Tørnæs kendt for at være meget mere end sin fars datter. Og Lars Løkke Rasmussen og Kristian Thulesen Dahl er endnu mere kendte for at være andet end »et lyst hoved« og en »gammelklog knægt«.