Kampen om skattelettelserne: Lars Løkke har lagt sig i pole position kort før startfløjtet

Tre eksperter giver deres bud på, hvilket borgerligt parti der lige nu fører i kampen om at trække sig sejrrigt ud af dette efterårs stort anlagte skatteforhandlinger. Et flertal i panelet peger på Venstre og statsminister Lars Løkke Rasmussen.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kampen om skattelettelser bliver dette efterårs helt store politiske slagsmål - et politisk big bang, som flere har kaldt det.

Kan regeringen finde penge til skattelettelser? Skal lettelserne være i toppen eller i bunden af indkomstskalaen? Og kan Løkke strikke en aftale sammen, der gør alle glad og sikrer et flertal og dermed regeringens overlevelse?

Spørgsmålene er mange og meget tyder på, at startskuddet til forhandlingerne går i næste uge. Derfor vender vores serie om kampen om skattelettelserne nu retur efter endt sommerferie. Og lad det være sagt med det samme; sommeren og den seneste tids udmeldinger har fået flere af eksperterne til at skifte mening.

Vi bringer her tredje akt i serien, hvor Berlingskes politiske redaktør Michael Bjerre, Asmus Leth Olsen, der forsker i politisk psykologi på Københavns Universitet, og politisk kommentator Hans Engell er panelet, der forsøger sig udi forudsigelsens ædle kunst og giver deres bud på, hvilket parti de mener ligger til en skattesejr lige nu.

Klar? Vi springer ud i det.

Hans Engell: Liberal Alliance
Det sagde han første gang: LA
Det sagde han sidst: DF

»I min optik er det Liberal Alliance, der fører lige nu,« siger politisk kommentator Hans Engell og peger på Anders Samuelsens optrapning af sit eget ultimative krav.

»Det gør Samuelsen og co., fordi de spiller meget højt spil, og fordi meldingerne fra Samuelsen - senest på partiets sommergruppemøde - er, at det er ultimativt, når de forlanger topskattelettelser på minimum fem procentpoint. Det må siges at være en hård nyser til de andre partier. Og det, man skal lægge mærke til, er, at meldingen jo ikke er blevet skudt fuldstændig ned af regeringen på forhånd,« siger Engell.

»Lars Løkke Rasmussen har noteret sig den, Dansk Folkeparti har sagt, det ikke er deres politik, men uden at nedlægge veto og de Konservative vil jo faktisk det samme som Liberal Alliance. Derfor har det været et par meget gode uger for Liberal Alliance,« fortsætter Hans Engell.

Men, understreger Hans Engell. En LA-sejr er langt fra sikker endnu.

»Sagen er jo den, at der er flere muligheder i spil. Enten kan det gå i hårdknude, alt kan falde til jorden og ende med, at intet kommer ud af det hele,« siger Hans Engell, inden han forklarer, hvordan Løkke kan komme ud af efterårets forhandlingskludetæppe uden en aftale og uden at regeringen falder:

»Der er jo også muligheden, at regeringen i næste uge gør Liberal Alliances fem procent til deres egen politik. Hvis Løkke bygger en topskattelettelse på fem procentpoint ind i regeringens udspil - det flugter jo faktisk med ambitionen i regeringsgrundlaget - vil det være svært for Liberal Alliance at vælte regeringen, selv hvis der ikke kan skabes flertal for den politik. Hvordan vil Samuelsen forklare at vælte regeringen, når den har arbejdet for de fem procentpoint. I den situation vil et sammenbrud ikke være regeringens skyld,« ræssonerer Hans Engell.

Hvor lang tid kommer processen til at vare?

»Jeg tror, vi skal helt hen i november, før der er en afklaring. Det bliver et langt forløb, fordi alle de delelementer, der skal forhandles om, bider hinanden i halen og hænger sammen.«

Hvordan ser du muligheden for, at der kan laves en aftale hen over midten med et eller flere røde partier?

»Den mulighed er der bestemt stadigvæk. Lige nu kan vi ikke se et bestemt forhandlingsmønster. Og heller ikke noget fastlagt forligsmønster. Det er helt i tråd med Løkkes ønske. Alle partier bliver inviteret, og han vil bruge dem alle i forhandlingerne,« siger Hans Engell.

Michael Bjerre: Venstre
Det sagde han første gang: LA
Det sagde han sidst: LA

Også Berlingskes politiske redaktør, Michael Bjerre, har skiftet hest. Efter i to omgange at have peget på, at Liberal Alliance førte kapløbet, er det nu statsministeren og V-regeringen, der fører, mener Michael Bjerre.

»Det hele står og falder jo med Anders Samuelsen. På den ene side er han klatret endog meget højt op i træet ved at faktisk for nylig at have skærpet sine ultimative krav ved at sige, at han ikke blot vil have topskattelser, men at det absolutte minimum, han kan gå med til, er en topskattelettelse på fem procentpoint - det, V-regeringen har skrevet ind i regeringsgrundlaget som en ambition,« siger Michael Bjerre og fortsætter:

»Og jeg tror, der kommer skattelettelser. Men om det præcis bliver en skattelettelse på fem procentpoint, er jeg til gengæld meget i tvivl om. Det forlyder, at regeringen overvejer en anden model, fordi man ikke er begejstret for at give store skattelettelser til de rigeste – de 50.000 danskere, der tjener over en million kroner om året. Regeringen vil angiveligt hellere give en skattelettelse til den store gruppe danskere, der liggere lidt lavere i årsløn. Både fordi der er mange flere af dem, og fordi det er den gruppe, der er tilbøjelig til at give den en ekstra skalle arbejdsmæssigt, hvis de får en skattelettelse,« siger Michael Bjerre.

»Så er spørgsmålet, om Samuelsen så vil acceptere, at det ikke bliver en topskattelettelse på fem procentpoint. Det siger han jo, han ikke vil, og at han så vil vælte regeringen. Men det er altså meget svært at se, at han skulle sige nej til skattelettelser, blot fordi de er formuleret lidt anderledes end det, han har lagt sig fast på. Når regeringens udspil kommer i starten af næste uge, vil vi se, om vi styrer direkte mod et valg, fordi Samuelsen pure afviser det, eller om han går ind i en forhandling for at forsøge at finde en løsning.«

Men hvem fører så kampen om skattelettelserne?

»Det er utrolig svært at sige lige nu. Jeg tror, der kommer en løsning, men jeg er ikke 100 procent sikker på, at det bliver Samuelsens model. Jeg tror mere på en model, der også vil tilgodese Dansk Folkeparti og Venstre selv. Begge partier har tidligere talt om skattelettelser i bunden. Og hvis man skal finde et kompromis, tror jeg på, at en ny og anderledes skattemodel, der ikke er set før, og hvor skattelettelserne kommer til at komme danskere, der tjener op til en million - og ikke de allerrigeste - til gavn. Men det kræver selvfølgelig, at Samuelsen æder det kompromis,« siger Michael Bjerre.

Og hvem vil så have vundet?

»Det skal jo gerne se ud som om, alle partierne har vundet lidt. Og spørgsmålet er, om Samuelsen kan sælge det som en sejr, hvis der kommer skattelettelser, som de allerrigeste ikke får så meget ud af, som de vil få af en helt klar topskattelettelse på fem procentpoint. Men hvis hele operationen lykkes, så er det primært Løkke og Venstre, der har vundet kampen om skattelettelserne.«

Berlingskes politiske redaktør tror, i modsætning til Hans Engell, ikke på, at de røde partier kommer til at spille nogen egentlig rolle i det kommende skakspil. Til gengæld tror Michael Bjerre, at forløbet bliver langt.

»Det bliver et slidsomt forløb, der kommer til at vare længe. Der er så mange ting, der skal gå op i en højere enhed og store indrømmelser, der skal gives på tværs af partier og politiske temaer. Eksempelvis vil DF jo kræve sig dyrt betalt for at bakke op om skattelettelser. De kræver nogle gedigne udlændingestramninger. Men det tror jeg sådan set godt, blå blok kan finde fælles fodslag om,« siger Michael Bjerre.

Asmus Leth Olsen: Venstre
Det sagde han første gang: Venstre
Det sagde han sidst: Venstre

I modsætning til sine to panelkammerater er der ingen slinger i Asmus Leth Olsens kurs.

For tredje gang i træk peger han på, at Venstre og Lars Løkke Rasmussen har indtaget førerpositionen i kampen om skattelettelserne. Om end han erkender, at føringen ikke er stor.

»Det er umiddelbart lidt svært at sige, hvem der fører. Alle partier har mere eller mindre afgivet deres røde linjer med krav, som de ikke eller nødigt afviger. Samtidig har ingen partier for alvor sagt noget, som fuldstændig umuliggør forhandlingerne. Og det er gode nyheder for det parti, som skal lede dem, nemlig Venstre,« siger Asmus Leth Olsen, der dog mener, at Liberal Alliance har forbedret deres position.

»I hvert fald har de kunne få præsenteret kravet om mindst 5 procentpoint på topskatten uden fuldstændig at skræmme forhandlingsparterne væk. En måling i Jyllands-Posten ser også god ud for dem. Omvendt kunne netop en god måling til partiet måske også få de andre til at frygte konsekvenserne af at belønne deres krav om 5 procentpoint,« siger Asmus Leth Olsen.

Hvordan tror du efterårets slagsmål ender?

»Jeg har lidt svært ved at se, at Liberal Alliance får 5 procentpoint på topskatten. Men måske kan det klares ved, at noget af lettelsen først ligger efter et folketingsvalg. Dermed ville de andre partier signalere til Liberal Alliance, at de fem procentpoint bliver til virkelighed, hvis LA kan vise, at blå blok ikke taber magten på det.«

Hvor lang tror du, processen bliver? Hvornår er der en afklaring?

»Det vil jeg helst ikke gætte på. Men det er et dårlig tegn for dem, der vil noget på skatten, jo længere processen bliver,« siger Asmus Leth Olsen, der ligesom Michael Bjerre tror mest på en ren blå aftale i løbet af efteråret.

»Måske har Socialdemokraterne også besluttet at skat versus velfærd skal være konfliktlinjen ved næste valg. Det ville betyde, at det er bedst for S helt at holde sig ude af skatteaftaler, der sænker skatten.«

LÆS MERE