Kampen om skattelettelserne: DF vinder terræn på Thulesens dunder-melding

Serie Tre eksperter giver deres bud på, hvilket borgerligt parti der lige nu fører i kampen om at trække sig sejrrigt ud af efterårets stort anlagte skatteforhandlinger. Denne gang har sidste uges DF-nej til skattelettelser fået den ene til at skifte hest.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kampen om skattelettelser bliver efterårets helt store politiske slagsmål - et politisk big bang.

Kan regeringen finde penge til skattelettelser? Skal lettelserne være i toppen eller i bunden af indkomstskalaen? Eller skal pengene bruges på noget helt andet? Spørgsmålene er mange, og de handler i sidste ende om regeringens overlevelse; Liberal Alliance har givet Løkke og co. til jul til at få skattelettelser igennem - ellers kommer der valg.

I sidste uge satte Kristian Thulesen Dahl dagsordenen med en dunder-afvisning af muligheden for skattelettelser i denne valgperiode på dr.dk. En udmelding han dog allerede dagen efter selv kom med et løsningsforslag til; markante stramninger af udlændingepolitikken kunne åbne for skattelettelser, sagde han til Berlingske.

I dag erklærer finansminister Claus Hjort Frederiksen i Berlingske, at han vil »slide og slæbe« for skattelettelser, men at der lige nu ikke er råderum til det frem mod 2020.

Så hvilket parti ser lige nu ud til at vinde kampen om skattelettelserne? Frem mod forhandlingerne vil politiko.dk løbende tage temperaturen på kapløbet mellem de borgerlige partier. Berlingskes politiske redaktør Michael Bjerre, Asmus Leth Olsen, der forsker i politisk psykologi på Københavns Universitet, og politisk kommentator Hans Engell er panelet, der forsøger sig udi forudsigelsens ædle kunst og giver deres bud på, hvilket parti de mener fører kampen om en skattesejr lige nu.

Asmus Leth Olsen: Venstre
Det sagde han sidst: Venstre
Det siger han i dag: Venstre

»Jeg holder stadig på Venstre. Og jeg gætter også på, at mine to kolleger må rykke sig og være enige med mig. Jeg hører til dem, som mener, at man skal tage Kristian Thulesen Dahls udmelding med ro,« siger Asmus Leth Olsen og fortsætter:

»Det forhandlingstaktik. Folk har snakket om det, som om det er en faktuel oplysning, at der ikke kommer skattelettelser, men forhandlingerne er jo allerede i gang, og det kræver, at man forventningsafstemmer. Det er lidt som at købe en bil, man ikke vil give så meget for. Der starter man også med at sige, at man ikke har nogen penge. Jeg synes, det ligger implicit i hans udtalelser, at hvis man kan skære i udgifterne til flygtninge og indvandrere, så kunne der godt blive råd til skattelettelser. Der er så mange bagdøre og brandtrapper, han kan komme ned af, at hans afvisning af skattelettelser ikke er ultimativt.«

Så det er mere en positionering?

»100 procent. Og det er jo lige netop det, der er støttepartiers rolle. Deres udmeldinger behøver ikke være sandhedsvidner. Det er bare politiske udmeldinger, som er en del af det strategiske politiske spil.«

Betyder Thulesen Dahls udtalelser bare, at DFs pris for skattelettelser er steget lidt?

»Nej. Alle havde vel forventet, at han ville sige det, de gør nu. Grundlæggende har DF jo ikke den store interesse i skattelettelser. Det overraskende er, at han siger det så tidligt i forløbet. Men jeg tror, at Kristian Thulesen Dahl tænker, at han på denne måde måske kan undgå, at skattelettelserne kommer i toppen og i stedet kun kommer i bunden.«

Hvad betyder det for spillet om skattelettelserne, at Thulesen Dahl kommer med sin udmelding allerede nu?

»Det gør jo, at han til efteråret kan sige, at han allerede før sommer sagde, at kassen var tom. Han får sat en ramme op, som gør, at han vil virke konsistent i sin position. Og når det så ser ud til at gå i hårdknude i efteråret, virker DF ikke stædige. Det virker som en god udmelding, når man har deres standpunkt.«

Michael Bjerre: Liberal Alliance
Det sagde han sidst: LA
Det siger han i dag: LA

»Meget peger jo på, at der bliver en eller anden form for enighed om at lave skattelettelser. Også selvom det er meget svært at finde pengene. Alle partier i blå blok rækker i øjeblikket hånden ud til hinanden. I sidste uge sagde Thulesen Dahl godt nok, at DF overhovedet ikke ville være med til skattelettelser,« siger Michael Bjerre og fortsætter:

»Men det var jo ikke korrekt, viste det sig. For sandheden er jo, at alt har en pris. Og allerede dagen efter sin udmelding, sagde han i Berlingske, at han rakte hånden frem til et kompromis. Det handlede om, at han skulle have noget af sin politik igennem. Og hvis han kunne få igennem, at man sparede penge på udlændinge og indvandrerpolitikken, så ville han ikke modsætte sig skattelettelser. Så i virkeligheden er det, der foregår lige nu, bare en forhandling for åbent tæppe.«

Så hvem fører kampen om skattelettelser?

»DF vil gerne spare endnu mere på flygtningeområdet, og det kan K og LA sådan set godt acceptere. De vil så til gengæld have topskattelettelser. Sagen er så, at Venstre også vil have skattelettelser - de vil bare have dem i bunden. Og eftersom skattelettelser i bunden er dyrere end skattelettelser i toppen, og fordi LA skal have noget på det her område, så tror jeg stadig på, at Anders Samuelsen får gevinst her,« siger Michael Bjerre og fortsætter:

»DF er ikke tilhængere af skattelettelser, men de er jo heller ikke direkte imod, at folk kan får flere penge til sig selv. Men de vil kun bøje sig, hvis de får meget store indrømmelser på udlændingeområdet.«

Hans Engell: Dansk Folkeparti
Det sagde han sidst: LA
Det siger han i dag: DF

»Siden sidst ser det ud som om, Venstre og Dansk Folkeparti er rykket frem og at LA og de konservative er rykket lidt tilbage,« siger Hans Engell.

»Den meget stærke udmelding fra Kristian Thulesen Dahl lagde jo noget af en dyne hen over skatteforhandlingerne, og Claus Hjort Frederiksen har jo nok sagt, at han vil knokle, men der skal jo mere end god vilje til at få skattelettelser igennem. I den her runde har Thulesen Dahl taget teten. Han har sat fokus på, at en skattereform ikke er en gratis omgang, og at han vil have flugtningepolitikken med i det spil. Han har flyttet brikkerne i sin retning,« siger Hans Engell.

»Men når alt det er sagt, mener jeg alligvel ikke, at situationen er fuldstændig forandret i forhold til sidst. Prisen er bare skruet noget i vejret, og DF vil tage sig bedre betalt.«

Både Dansk Folkeparti og Liberal Alliance er vant til at bytte både pærer og æbler, kartofler og kirsebær på kryds og tværs af forhandlinger, påpeger Hans Engell. Derfor er begge partier også klar til at bytte denne gang, hvis de kan få noget, der er vigtigt for dem en anden gang.

»Dertil kommer jo, at LA har lænket sig til masten i den her sag. Anders Samuelsen kan ikke komme ud af forhandlingerne, uden at der er sket noget på topskatten. Så samlet ligner en løsning med væsentlige stramninger af udlændingepolitikken og skattelettelser den sandsynlige udgang på det her,« siger Hans Engell.

»Det er ikke sådan, at der er nogen, der er slået hjem eller står som tabere allerede på det her tidspunkt. Og sagen er, at hvis regeringen vil have gang i væksten herhjemme, så er de nødt til at bruge skattepolitikken som instrument. Uden en skattereform er det svært at se, hvilke andre initiativer de kan komme med for at fange den vækst, der nu er blevet justeret yderligere og yderligere en gang mere.«