Kampen om andenpladsen

Venstre har sat sig tungt på positionen som Danmarks største parti, men kampen om at være landets næststørste parti er stadig helt åben.

ARKIVFOTO. Dansk Folkepartis formand Kristian Thuelsen Dahl (Foto: Bax Lindhardt/Scanpix 2014) Fold sammen
Læs mere
Foto: Bax Lindhardt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Dansk Folkeparti har i den grad haft vind i sejlene siden folketingsvalget i 2011. Partiet er gået fra et valgresultat på 12,3 procent af stemmerne til i dag at have opbakning fra 19,7 procent af danskerne. Modsat har Socialdemokraterne oplevet en vigende vælgertilslutning. Det har åbnet op for en historisk kamp om at være næststørst i dansk politik.

Den 6. maj 2013 sendte Berlingske Barometer for første gang DF forbi S. Med 17,2 procent af stemmerne til DF og 16,0 procent til S lå forspringet dog inden for den statistiske usikkerhed. Usikkerhed eller ej - kampen om andenpladsen blev for alvor skudt i gang.

Siden den dag har det bølget frem og tilbage. Socialdemokraterne har haft et lille overtag frem til marts i år, mens DF de sidste to måneder har været størst. Altså næststørst, for Venstres laveste måling i samme periode er 25,7 procent - og partiet er dermed langt foran de to andre. Ser man på Gallups meningsmålinger siden 1957 er det første gang, at Socialdemokraterne er henvist til at være Folketingets tredjestørste parti.

Status i Barometeret fredag aften er, at DF står til 19,7 procent, mens S kan mønstre opbakning fra 19,2 procent af de stemmeberettigede danskere. Kampen er dermed helt åben.

Samlet står blå blok til 56,4 procent af stemmer og er dermed fortsat langt foran venstre side af Folketinget.

Berlingske Barometer viser et gennemsnit af de politiske meningsmålinger, der er blevet offentliggjort inden for de seneste 31 dage. En avanceret model ligger til grund for beregningen. Blandt andet tillægges nyere målinger mere vægt end ældre og de enkelte institutter vægtes efter deres måde at indsamle data på. Gå selv på opdagelse i Berlingske Barometers mange data her.