Kamp mod MRSA: Landmænd skal bruge mindre antibiotika

En bred politisk aftale betyder, at landbruget skal reducere brugen af antibiotika med 15 procent frem mod 2018. Det tal er langt fra nok, mener professor.

Arkivfoto: Henning Bagger Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger

Dansk landbrug skal over de næste fire år nedbringe brugen af antibiotika med 15 procent.

Det er en af de centrale punkter i en ny handlingsplan for bekæmpelsen af resistente bakterier, MRSA, som et bredt flertal af Folketingets partier har forhandlet på plads torsdag aften.

Fødevareminister Dan Jørgensen (S) glæder sig over, at det er lykkes at lave en bred og »vidtgående« aftale for at bekæmpe MRSA.

»I slutningen af sidste år blev det jo desværre klart, at antallet af MRSA-smittede i særligt Danmark var eksploderet. Vi ser også en stigning i smittede mennesker. Det er meget alvorligt, og derfor skulle der gøres noget,« siger fødevareministeren.

Aftalen kommer efter fødevareministeren og sundhedsministeren nedsatte en arbejdsgruppe, der blandt andet slulle se på, hvordan smitten kan bremses,

En reducering af antibiotika har været et af stridspunkterne i aftalen, og derfor glæder det Dan Jørgensen, at det er lykkes at blive enige om en reduktion på 15 procent, selv om eksperter i medier har kaldt det for uambitiøst.

Hans Jørgen Kolmos, der er professor i klinisk mikrobiologi ved Syddansk Universitet, er en af dem, der mener, at 15 procent langt fra er nok.

»De 15 procent, som der er lagt op til, at vi skal reducere i antibiotika, er altså ikke nok. Vi skal nok snarere op i størrelsesordenen 90 procent, før det rigtig batter noget,« siger han til DR Nyheder.

Ministeren mener derimod, at 15 procent både er ambitiøst, men også realistisk.

»Jeg har også hørt eksperter, der har været ude at sige, at man skal reducere med 90 procent, og fint nok, den holdning kan de jo godt have, men så glemmer de, at svineproduktionen risikerer at flytte til Ukraine eller Polen eller et andet sted, hvor man bruger endnu mere antibiotika. Det skal være så ambitiøst som overhovedet muligt, men det skal jo også kunne lade sig gøre,« siger Dan Jørgensen.

Landbrug og Fødevarer derimod kalder handlingsplanens mål for »meget svært at nå« og henviser til, at forbruget siden 2009 allerede er nedbragt med 17 procent.

»Vi kan ikke fra den ene dag til den anden bare lige fjerne hverken fem eller 15 procent af antibiotikaforbruget. Husk på at de lavthængende frugter er plukket for længst. Det er en benhård indsats fra svineproducenternes side, der har bragt os så langt ned,« siger Claus Fertin, direktør for Danmarks 4000 svineproducenter i Videncenter for Svineproduktion, SEGES, i en pressemeddelelse.

Landbrug og Fødevarer frygter samtidig, at en alt for drastisk reduktion af antibiotikaforbruget kan gå ud over dyrevelfærden.

»Det er helt uomtvisteligt, at danske svineproducenter skal have mulighed for at behandle syge dyr, når det er nødvendigt,« siger Claus Fertin.

Udover en reduktion af antibiotikaforbruget indeholder aftalen blandt andet også et hygiejnetiltag, der skal forhindre spredningen af husdyr-MRSA, og et initiativ til forskning i smitteveje, som skal danne baggrund for indsatsen mod MRSA i fremtiden.