Kammeradvokaten: Danskere ramt af alvorlige fejl i Arbejdsskade-styrelsen

I 27 af de 103 afgørelser i Arbejdsskadestyrelsen, som Kammeradvokaten har undersøgt, er der fundet alvorlige fejl i sagsbehandlingen. Styrelsen får nu ny direktør.

Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En potentiel skandalesag rammer nu Arbejdsskadestyrelsen, der hvert år træffer afgørelse i cirka 40.000 arbejdsskadesager, hvor danskere søger godtgørelse for tabt erhvervsevne efter eksempelvis arbejdsulykker.

I en ny undersøgelse fra statens egen advokat, Kammeradvokaten, konkluderes det, at der i omkring en fjerdedel af undersøgte 103 sager er blevet lavet alvorlige fejl i skadesvurderingen. I alt drejer det sig om 27 tilfælde, hvor Arbejdsskadestyrelsen i sagsbehandlingen har lavet så alvorlige fejl, at den skadelidte ifølge Kammeradvokatens vurdering ville kunne få medhold i en eventuel retssag.

Det betyder, at en række danskere angiveligt ikke har fået den godtgørelse og hjælp, som de er berettiget til efter alvorlige arbejdsskader. Og det er alvorligt, udtaler beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S).

»Det er helt afgørende, at man får den erstatning, man har krav på, hvis man kommer til skade på arbejdet. Derfor er det dybt bekymrende, at Kammeradvokatens undersøgelse viser så alvorlige fejl. Ikke mindst fordi Arbejdsskadestyrelsens afgørelser har stor betydning for mange mennesker og deres familier,« siger hun.

Kammeradvokatens undersøgelse får flere akutte konsekvenser. For det første vil der nu blive indsat en ny direktør i Arbejdsskadestyrelsen, ligesom styrelsen vil genoptage alle de sager, hvori der er fundet fejl. Og alle de sager, hvor der er mistanke om fejl, skal også have mulighed for at blive genoptaget.

»Derfor vil styrelsen også samarbejde med blandt andre fagforbund og advokater om at få identificeret andre sager, hvor der kan være fejl. Arbejdsskadestyrelsen åbner også en hotline og opretter en task force, så sagerne kan behandles hurtigst muligt,« fortæller Mette Frederiksen.

Hvis billedet i Kammeradvokatens undersøgelse viser sig at være dækkende for alle de tusindvis af afgørelser, Arbejdsskadestyrelsen hvert år træffer, kan der derfor være tale om en mindre bombe under systemet.

Men man kan slet ikke konkludere, at der er tale om generelle forsømmelser eller mangel på kendskab til reglerne for Arbejdsskadestyrelsens ansatte, konkluderer Kammeradvokaten gentagne gange i rapporten.

Heri vurderer Kammeradvokaten dog også, at størstedelen af de sager, der indeholder fejl, er faldet ud til den tilskadekomnes ugunst, mens kun en mindre andel har været en ulempe for forsikringsselskabet.

Og uanset hvad er der tale om en alvorlig sag, mener arbejdsmarkedsforsker ved Aalborg Universitet, Henning Jørgensen, som er rystet over de mange fejlsager, som han kalder »graverende«

»Der er jo noget helt galt her. Det betyder, at retssikkerheden ikke er sikret, det betyder, at der er nogen, der lider under, at de ikke har fået det, som de skal have i erstatning. For det tredje kan offentligheden jo ikke have tillid til institutionen i sin helhed,« siger Henning Jørgensen, og tilføjer:

»Der er helt klart tale om et ressourcespørgsmål. De mange sager betyder simpelthen, at man ikke kan sikre en ordentlig kvalitet i sagerne. Og det bliver kun værre, når styrelsen samtidig skal nå en række måltal«

Også Joachim B. Olsen, arbejdsmarkedsordfører hos Liberal Alliance, er fortørnet.

»Det er selvfølgelig en alvorlig sag. Retspraksis skal selvfølgelig overholdes og det ser ud til, at der er for mange sager her, hvor den ikke er blevet. Det er en stikprøve, men hvis det viser sig at være retvisende, så er det virkelig mange sager ud af de i alt 40.000 som kan være fyldt med fejl,« siger Joachim B. Olsen

»Vi har så kompliceret lovgivning, at der er en stor fejlmargin. Derfor bør man se på at forenkle hele systemet. Jeg mener desuden, at beskæftigelsesministeren takler det på den helt rigtige måde,« siger han.

Arbejdsskadestyrelsen har for nylig også været ramt af en IT-skandale med et kuldsejlet IT-system, der har kostet skatteyderne op mod 164 millioner kroner.