Kaffesnak: »Styr dig med kattebillederne på de sociale medier«

Hendes råben fik undervisningsministeren til at lytte, stemningen under krigsdebatten gjorde hende utilpas og hun har ikke lagt et kattebillede op på Facebook. Politiko.dk lukker ugen ned med Enhedslistens Sarah Glerup over en kop kaffe.

Kaffesnak med Enhedslistens Sarah Glerup på Borgen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Marie Odgaard

Jeg har taget chokoladecrossainter med.

De falder i god jord, og det havde jeg ærlig talt også ventet. Sarah Glerup har nemlig selv over telefonen sagt, at hun elsker lige præcis dem til sin kaffe.

Vi sidder på Enhedslistens Pelle Dragsteds kontor på Christiansborg. Men han er her ikke. For han er på selvbetalt orlov fra Folketinget for at gøre sin uddannelse færdig.

Egentlig var Sarah Glerup kun tredjesuppleant. Alligevel er det hende, der sidder over for mig - hverken 1. eller 2. suppleanten havde mulighed for at træde til. Og derfor har hun haft sin daglige gang her på kontoret - og på Christiansborg - de sidste tre uger.

I dag er det ugens sidste arbejdsdag - og faktisk er det også den sidste arbejdsdag som folketingspolitiker, i denne omgang i hvert fald. Hun har indvilget i at være den første i rækken af politikere, der lukker ugen ned over en fredagskaffe sammen med politiko.dk.

»Må jeg tage en af dem der,« spørger hun og peger på chokoladecrossainterne.

Det må hun gerne.

»Det er lidt som at råbe i skoven«

»Det er sindssygt irriterende«, udbryder Sarah Glerup.

Irritationen gælder debatformen i folketingssalen. Jeg har spurgt, hvordan det har været at være ny i det, Sarah Glerup selv kalder symbolet på kernen i det danske demokrati.

»Det er meget småt med dialog i folketingssalen,« lyder det med en hævet stemme fra Sarah Glerup. Hun har fra første parket mærket, hvordan debatterne i virkeligheden ikke flytter holdninger hos de forskellige politikere.

»Det hele bliver et show. Når man står som ordfører og taler, ved man godt, at det ikke er til de andre ordførere. Man ved godt, at de alligevel ikke ændrer standpunkt,« siger hun.

Derfor taler man mere til de folk, der følger med på tv, siger hun.

»Man taler faktisk til nogen, der ikke er der. De, der er til stede, taler man ikke med. Det er meget, meget underligt,« siger hun.

Sarah Glerup foran folketingssalen på Christiansborg. Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft.

Sådan har det været i det meste af Sarah Glerups tre uger på Tinge. Men i denne uge oplevede hun, at der rent faktisk kom en god dialog, da hun udspurgte undervisningsminister Ellen Trane Nørby i folketingssalen.

»Normalt er det lidt som at stå og råbe i skoven, når man stiller spørgsmål til ministrene. De gentager bare den samme linje igen og igen,« siger hun.

Men spørgetiden i onsdags, der handlede om den nye gymnasiereform, var en undtagelse. der lyttede ministeren rent faktisk, siger hun.

Sarah Glerup argumenterede i salen for, at nogle mennesker med handicap kan blive afskåret fra at tage en ungdomsuddannelse, fordi regeringen vil indføre karakterkrav i eksempelvis matematik. Nogle mennesker med handicap kan ikke tælle, fordi deres hjerneskade har ramt lige præcis den del af hjernen, der gør mennesket i stand til det. Med regeringens udspil ville de blive afskåret fra at tage en ungdomsuddannelse, fordi de ikke kan få et 4-tal i matematik. Og det er forkert, lød Sarah Glerups argumentation.

Og her blev hendes »råben« hørt og hun fik undervisningsministeren til at åbne op for en løsning.

»Ellen Trane Nørby sagde fra talerstolen, at i sådanne situationer, skulle det være muligt at blive optaget via en samtale,« siger Sarah Glerup.

»17,50 kroner«

Sarah Glerup er faktisk ikke helt ny i gamet.

For inden hun trådte ind som folketingspolitiker i starten af april, har hun været ansat i Enhedslistens kommunikationsafdeling. Det er også det, hun skal tilbage til i næste uge.

Men selvom hun altså har været på Christiansborg længe, havde hun ikke prøvet at holde en tale i folketingssalen, før denne vikartjans. Og når man gør det, sker der noget lidt særligt.

»Pernille (Skipper, red.) kom pludselig ned i salen. Jeg så, hun gik sådan lidt rundt og hviskede til de andre under behandlingen af lovforslaget. Og jeg tænkte: 'hvad foregår der?' Og det var så fordi, de var ved at samle ind,« siger Sarah Glerup, der ved sin »jomfruordførertale« i folketingssalen tjente ikke mindre end 17,50 kroner.

Hun er ikke helt klar over, hvor traditionen, med at andre politikere belønner den jomfruelige taler med småmønter, stammer fra. Men hun er godt tilfreds med fortjenesten, da man »normalt kun giver den mindste mønt«

Hvad har du brugt dem på?

»Jeg har ikke brugt dem. Jeg tror, man skal gemme dem som en slags lykkemønter eller sende dem i rotation til andre, der holder deres første ordførertale - du ved, rent karmamæssigt.«

Her viser Sarah Glerup sine mønter frem. Artiklen fortsætter under Facebook-opslaget.

I forbindelse med sin jomfruordførertale fik Sarah Glerup også søde ord med på vejen fra flere politiske modstandere.

»Det er ikke så sort-hvidt det hele. Det er så nemt at tænke, at når man er uenig med en person, så er vedkommende nok også et frygteligt menneske. Men når man omgås de andre politikere på en anden måde, så finder man jo ud af, at det hele er lidt mere nuanceret,« siger Sarah Glerup.

Særligt én politiker har overrasket Sarah Glerup rigtig positivt. Og vedkommende er ikke just én som Enhedslistens stedfortræder deler mange politiske holdninger med.

Du kan høre, hvem det er her. Artiklen fortsætter under lydklippet.

Glerup lyd

I krig med læderhud og latter

Denne uge var også ugen, hvor et bredt flertal i Folketinget igen sendte danske soldater i krig.

Det satte sig i Sarah Glerup, der ikke havde svært ved at følge partiets linje og stemme »et stort og rungende nej«.

Og i folketingssalen var hun vidne til noget, som hun selv beskriver som syret og voldsomt: Nogle politikere sad og grinede og hyggesnakkede under tirsdagens andenbehandling af beslutningsforslaget om at sende danske styrker til Syrien og Irak.

»Når man har været politiker i mange år og stemmer for alle mulige ting i dagligdagen, så bliver det jo en rutine at være i folketingssalen. Og den totale afkobling som nok tit sker, kan jo gøre, at man kommer til at glemme, at man sidder med et ufatteligt stort ansvar,« siger hun og fortsætter:

»At folk kan stå og hyggesnakke og drikke kaffe inde under balkonen, mens vi sender Danmark i krig, kan jeg bare ikke forstå. Og jeg blev faktisk lidt utilpas og tænkte, at det var et godt tegn, at jeg blev utilpas over det. For det betyder, at jeg stadig har en fornemmelse af, hvad der er rigtigt og forkert helt ned i maven,« siger Sarah Glerup.

Er det, fordi du er ny eller fordi, du er, den du er?

»Jeg håber, at det er på grund af den, jeg er...«

»...men selvfølgelig tror jeg også, at det er, fordi jeg er ny. For man kan jo ikke klare at være dybt følelsesmæssigt involveret hele tiden, når man har jobbet som politiker. Man bliver nødt til at udvikle noget læderhud.«

Johanne sagde, jeg skulle styre mig med kattebillederne

Selvom Sarah Glerup er glad for sit arbejde som kommunikationsmedarbejder i partiet, har de sidste tre ugers oplevelser som folketingspolitiker gjort, at hun »helt sikkert« igen vil forsøge at blive valgt ind i Folketinget, når Lars Løkke Rasmussen næste gang trykker på knappen og udskriver folketingsvalg.

Hun husker desuden tydeligt, hvordan hendes kæledyr havde fået lidt for meget fokus, da hun førte valgkamp sidste år.

Partiets frontfigur Johanne Schmidt-Nielsen gav dengang Sarah Glerup et godt råd:

»Styr dig med kattebillederne på de sociale medier,« lød det dengang fra den erfarne til den knap så erfarne politiker, fortæller Sarah Glerup.

Hvor mange katte har du da?

»Jeg har kun én! Bare rolig...«

Bliver det først mærkeligt, når man har mere end én?

»Ja, og derfor har jeg sat en grænse for mig selv på én. Ellers kunne det meget hurtigt eskalere.«

Sarah Glerup blev som bekendt ikke valgt ind i Folketinget. Hun fik 866 personlige stemmer.

Og hvis det ikke bliver som fuldtids MF'er, så er hun også klar på at tage endnu en tørn som stedfortræder for en af Enhedslistens folkevalgte, hvis chancen byder sig.

Er der nogen, der står til at skulle på orlov eller barsel?

»Uuuh nej. Det tror jeg ikke. Men det må du spørge Johanne (Schmidt-Nielsen, red.) om. Hun er vist den eneste, der er i den kritiske alder, men som nok umiddelbart vil sige nej,« siger en klukkende Glerup.

Sarah Glerup har færdiggjort sin chokoladecroissant. Vores tid er brugt op, og det er Sarah Glerups tid i Folketinget også snart. Inden hun kommer så langt, skal hun dog lige ned og stemme i salen og have skrevet et ændringsforslag færdigt - det handler om anbragte børn og unge og det emne, Sarah Glerup selv dømmer om få lov at beskæftige sig med, hvis hun en dag bliver valgt rigtigt ind i Folketinget.

I næste uge er det de Radikales Zenia Stampe, der har brygget kaffen og byder inden for til en snak om ugen, der er gået.