Kaffesnak: Sass om sin »mistænkte-liste«, regeringskonstellationer og et »brøleforbud«

Vil S i regering med DF? Eller med V? Eller ligefrem V OG DF? Hvad sker der, når der bliver lækket interne S-dokumenter? Og hvorfor går han så hårdt til sine modstandere? Alt det og mere svarer den magtfulde S-gruppeformand, Henrik Sass Larsen, på her. Også selvom han i øjeblikket afsoner et »brøleforbud«.

Han har helliget sig »projekt Frederiksen«, men han har ikke tænkt sig at være i dansk politik de næste 40 år, lyder det fra Socialdemokraternes gruppeformand, Henrik Sass Larsen. Fold sammen
Læs mere

For fem år siden var Henrik Sass Larsen lige ved at blive en meget central minister og magtfuld figur i Helle Thorning-Schmidts regering.

Men PET ville ikke sikkerhedsgodkende den i dag 50-årige S-gruppeformand. Han røg derfor en tur ned på bagerste række. De sidste år har han brugt på at kæmpe sig tilbage i partitoppen.

»Ta' noget kaffe,« lyder det fra manden, hvis comeback understreges af, at han i dag er med til at udarbejde partiets taktiske oplæg, skifte ud på ordførerpladserne, og banke det socialdemokratiske hold på plads, hvis de ikke makker ret.

Gruppeformanden for Folketingets største politiske hold har sagt ja til at se tilbage på ugen, der er gået, over en kop kaffe, og jeg har netop udråbt ham som holdets anfører. Der er dog en væsentlig forskel fra fodboldens verden til den politiske verden, for Henrik Sass Larsen »kan ikke hyre nye spillere ind« eller »fyre dem, der er«, hvis de ikke indfrier forventningerne, indvender han.

»Hvis man nu er træner for FC Barcelona, så kan man gå ud og pege på dem, man vil have fra øverste hylde. Det kan jeg jo ikke. Og man kunne nogle gange godt drømme om en total ekvilibristisk Messi-lignende type,« siger han.

Hvilken politisk drømmespiller ville han så hente i dansk politik, hvis han kunne?

Det spørgsmål tør han ikke svare på. Og i stedet for at love guld og grønne skove om et spændende navn på en politisk modstander til sidst i artiklen, så vil vi allerede nu godt afsløre, at vi ikke kommer det nærmere.

Til gengæld lover vi, at den magtfulde S-mand, som har helliget sig »Projekt Frederiksen«, fortæller om et »brøleforbud«, han har fået efter sine mange fødselsdagsinterviews, sin såkaldte »mistænkt-liste« ved interne lækager og om samarbejdet henover midten med Dansk Folkeparti og Venstre.

»Pænt enig« med DF

Vi er startet med at slå op i Børsen, hvor Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl i denne uge var på frierfødder over for Socialdemokraterne og Venstre.

DF-formanden ser gerne, at de tre store partier, DF, V og S, i fremtiden står for de »store klumper« i dansk politik. Ydrefløjene skal sættes uden for indflydelse.

Håndsrækningen fra landets næst største parti til landets største parti bliver taget vel imod af Henrik Sass Larsen, der peger på, at DF og S efterhånden er »pænt enige på mange områder« og allerede er godt i gang med at lave politik sammen.

»I gamle dage...,« når han lige at sige, inden en meget tør romkugle giver luftvejsproblemer.

Efter lidt tid, fortsætter han:

»...var det jo sådan i Schlüters, Nyrups og Ankers tid som statsminister, at ydrefløjene ikke kunne bruges til noget. Derfor skulle man lave alt henover midten. Og så kom Fogh til i 00erne med sin VK-regering, der med samarbejdet med Dansk Folkeparti sørgede for, at vi fik ti år med blokpolitik.«

Det er derfor, ifølge Henrik Sass Larsen, »normalen« i dansk politik med aftaler over midten og ydrefløjene på sidelinjen, vi er på vej tilbage til efter et årti med Fogh-æraen.

De perspektiver, Thulesen Dahl gøder jorden for, er Sass meget enig i, vil give stabilitet og et folketingsvalg, som ikke er lig med, at der skal laves en helt masse om igen.

Så mellem kaffekopper og kagestykker trængte et spørgsmål sig nu på, for kunne Henrik Sass Larsen egentlig forestille sig at gå i en regering med DF eller V - eller dem begge to?

»Det tror jeg ikke kommer til at ske. Erfaringer fra udlandet og alle andre steder viser, at den, der bliver juniorpartner i en sådan konstellation, bliver kvast. Og hvem har lyst til at blive det?«

Han giver eksempler med en regering af midterpartier i lande som Tyskland, Irland og Østrig, hvor det ikke går godt. Og hvor den omtalte »juniorpartner«, er det parti, der ikke får statsministerposten, bliver »kvast« af vælgerne.

Den tidligere socialdemokratiske statsminister Anker Jørgensen forsøgte sig faktisk i perioden 1977 til 1979 med en VS-regering, påpeger Henrik Sass Larsen, som også konstaterer, at det ikke var en stor succes.

Fra aldrig stuerene til samarbejdspartner

Vi er ikke færdige med at snakke om »de mange fælles flader, hvor Socialdemokraterne kan lave politik med Dansk Folkeparti«.

Men vi spoler lige tiden 17 år tilbage til Folketingets åbningsdebat i 1999,  hvor statsminister Poul Nyrup Rasmussen fra talerstolen kom med en replik, der er gået over i historien.

Hvis du har glemt den socialdemokratiske svirper til Dansk Folkeparti, så får du den lige her:

»Uanset, hvor mange anstrengelser, man gør sig - set med mine øjne – stuerene, det bliver I aldrig«.

Den husker Henrik Sass Larsen godt, selvom han først blev valgt ind i Folketinget året efter, nemlig i oktober 2000.

Han mener, at Dansk Folkeparti har rykket sig meget siden dengang, og han synes Kristian Thulesen Dahls idé med, at de tre partier i fremtiden bør stå for de store ting i dansk politik, er »meget fornuftig«.

»Dansk Folkeparti er krøbet ind mod midten på velfærdspolitikken. Og derfor vil man sagtens kunne lave noget samarbejde med dem. Jeg synes, at det er meget positivt,« siger han.

Med Sass'ke briller har Dansk Folkeparti nærmet sig det »socialdemokratiske projekt«, ikke omvendt.

Så I har ikke rykket jer nærmere Dansk Folkeparti?

»Ikke på den økonomiske politik og på velfærdspolitikken.«

Hvad med udlændingepolitikken?

»Det kan man sige, at vi har ja. Der har vi indtaget en klarere position,« siger Henrik Sass Larsen med et efterfølgende spørgsmål og svar til sig selv:

»Kan man udtrykke sig sådan? Det kan man vist godt.«

Mange mente for ti år siden, at et S og DF som gode samarbejdspartnere var utænkeligt. Du kan høre Henrik Sass Larsen fortælle, hvordan han så på Dansk Folkeparti for ti år siden, og hvordan han ser på det dem i dag. Artiklen fortsætter under lydklippet.

DF Sass lyd

»Tumult, det gider vi ikke ha'«

For godt og vel 14 dage siden rundede Henrik Sass Larsen et skarpt hjørne, da han fyldte 50 år. Det er vist ikke nogen hemmelighed, at han er en glødende tilhænger af fodboldklubben Brøndby IF. En af gaverne var også en signeret gul-blå fodboldtrøje med nummeret 50 og efternavnet Sass på.

I denne uge takkede en af holdets spillere og det danske landsholds anfører, Daniel Agger, så af.

Den »triste« melding, så jeg som et springbræt til at vende, hvordan Henrik Sass Larsen som gruppeformand og en form for anfører i denne uge har styret sit politiske hold på Christiansborg.

Hør Henrik Sass Larsen fortælle om, hvad han som gruppeformand beordrer sin folketingsgruppe til, inden de går på sommerferie. Artiklen fortsætter under lydklippet.

Sass gruppeformand lyd

Der er ingen tvivl om, at manden over for mig er helt tilbage i den inderste kerne af Socialdemokraterne, der også står for at udpege ordførerposter og slå ned på lækage af dokumenter fra de indre rækker. For som han selv siger:

»Tumult, det gider vi ikke ha'.«

»Og hvis der bliver lækkert dokumenter fra interne møder, så prøver jeg at finde ud af, hvem det er,« siger han og afslører, at han har en såkaldt »mistænkt-liste«, når der bliver lækket dokumenter.

Har du så de mistænkte inde til forhør hos dig?

»Nej, men man kan altid sætte nogen til at ringe dem op, eller man kan selv henvende sig. Der er forskellige grader af undersøgelsesmetoder,« siger Henrik Sass Larsen, imens hans højre øjenbryn hæver sig. Så fortæller han, hvorfor politikere nogle gange giver interne notater til journalister:

»Det er for at blive populære hos en journalist. Journalisten kan skrive noget afslørende, og så forventer politikeren at få noget tilbage, og at journalisten skriver pænt om én. Eller hvis man er super uenig med den politiske linje, partiet ligger, er det også en måde at smide grus i maskineriet.«

I godt og vel 17 år har manden fra Greve siddet i Folketinget for Socialdemokraterne, men han har aldrig selv lækket dokumenter til pressen, siger han.

Og tilføjer:

»Jeg er simpelthen så sød«.

Et »brøleforbud« og et »for evigt« boykot af Clement

Kaffen har dermed fået rigeligt med sødt til, må man sige.

Søde kager, en »sød« Henrik Sass Larsen og sød musik mellem landets to største partier på Christiansborg. Derfor kaster kaffesnakken sig nu ud i dagens sidste kapitel med dette ordsprog som afsæt:

»Man må tage det sure med det søde«.

Og Henrik Sass Larsen har på det seneste oplevet sure miner fra folk. Her får du lige et par nøgleord til to historier, som senest har fået ham i fokus: »Bluffnummer« og »humanisme«.

»Jeg ender nogle gange med at få formuleret et enkelt billede her og der, som folk bliver mægtig vrede over. Så jeg har fået brøleforbud her det næste stykke tid.«

Han vil ikke selv kalde det for en mundkurv, men han har i hvert fald fået at vide af sine partikolleger og formand, at han godt kunne holde lav profil, efter han har udtalt sig i en række interviews i forbindelse med sin fødselsdag. Så i dag lyder det: »Jeg holder min bøtte«.

Så der kommer ikke flere udmeldinger som f.eks., at Alternativet er et »bluffnummer«?

»Nej, jeg må ikke sige mere lige i øjeblikket.«

Men er det ikke dig selv, der bestemmer?

»Jo lidt, men jeg tror, at nogle af mine kolleger var lidt trætte af mine fødselsdagsinterviews. De glædede sig til, at min fødselsdagsfejring var ovre.«

Men Sass kan alligevel ikke holde helt mund, da snakken falder på Uffe Elbæks interview med Clement Kjersgaard, som han ikke har set.

»Jeg ser aldrig Clement Kjersgaard af princip,« siger han og uddyber sit boykot af DR 2-værten:

»Clement Kjersgaard har kun én dagsorden, og det er sig selv. Og jeg er ikke interesseret i at høre, hvad han mener eller synes. Derfor har jeg for evigt tid besluttet mig for at skrue væk fra ham.«

Svaret er også et klokkeklart »nej« til at stille op i et interview med Clement Kjersgaard, som kun vil »høre på sig selv«.

Denne uges kaffesnak, der næsten er slut, har givet manden med brøleforbud det absolut sidste ord og spurgt ham, om han fortsætter i politik de næste 40 år.

»Jeg skal ikke sidde herinde i 40 år. Det skal jeg fandeme ikke. Men jeg kan godt blive ved i nogle år endnu, for jeg tror på det her 'Projekt Frederiksen'. Og det kan blive ret sjovt at komme i regeringen. Så det arbejder vi på.«