Kaffesnak: »Godhedens sirup driver ned ad væggene«

Han sælger sine budskaber på et kræmmermarked, kalder det noget pjat, at folk ikke går i kirke, og konkluderer, at det er »utroligt småt«, hvad indvandrere bidrager med. Politiko.dk lukker ugen ned med Dansk Folkepartis Christian Langballe.

Christian Langballe lukker ugen ned over en kop kaffe med politiko.dk Fold sammen
Læs mere
Foto: Nikolai Linares

»En frøsnapper,« udbryder Christian Langballe.

Jeg har tilbudt Dansk Folkepartis kirke- og indfødsretsordfører det lange, smalle stykke wienerbrød, som er snoet på midten, fyldt med remonce og drysset med henholdsvis sesamfrø og sorte birkes, som jeg har taget med.

Han er stadig sognepræst i Tjele Kirke, efter han blev valgt ind i Folketinget i 2011. Så når klokkerne kimer om søndagen nordøst for Viborg, og det er tid til gudstjeneste, er det Christian Bernhard Langballe, der byder inden for i præstekjolen.

»Det er noget pjat, at der ikke er flere, der går i kirke. For vi lever på en kultur, der er blevet bygget op før os. Og der synes jeg, at vi skulle bidrage noget mere,« siger han.

Mit bidrag i dag er bagværket, som jeg vil betegne som et klassisk dansk stykke wienerbrød. Og Christian Langballes Christiansborg-kontor er netop blevet en kaffekande og to kopper rigere, efter Langballes sekretær har været forbi.

Nu er vi klar til at vende ugen og snakke om Kristi Himmelfart, nye statsborgere og trepartsforhandlingerne, som »bygger på kviksand«.

»Godhedens sirup driver ned ad væggene«

»Vi bliver nødt til at tænke på generationerne, der kommer,« lyder opfordringen fra Christian Langballe.

Når det 49-årige folketingsmedlem skuer ud over dansk politik, så vækker det langt fra begejstring, når blikket falder på indvandrerområdet. For ifølge ham spiller andre politikere »fantastisk gode og godhedens sirup løber ned ad væggene«, når de forholder sig til de ikke-vestlige indvandrere.

»Det er en faktuel størrelse, at de ikke-vestlige indvandrere er en stor belastning for vores samfund. Og i øvrigt er det også et problem, at vi aldrig nogensinde i vores politiske diskussioner har fået adskilt indvandringspolitik og flygtningepolitik ad,« siger Christian Langballe.

Ansigtet blev lagt i alvorlige folder, da snakken faldt på indvandrere og deres bidrag til samfundet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nikolai Linares.

I tirsdags var der i folketingssalen en debat, der tog udgangspunkt i tal fra Danmarks Statistik, der viser, at i år 2050 vil 18 pct. af den samlede befolkning ikke være af dansk oprindelse, men i stedet være såkaldte indvandrere og efterkommere fra vestlige og ikke-vestlige lande.

»Vi havde en sjov debat med Alternativet og Enhedslisten, hvor vi spurgte dem om, hvor grænsen egentlig går for, hvor mange indvandrere der må komme ind. Det havde de lidt svært ved at svare på,« siger en grinende Christian Langballe.

Hvor synes du, at grænsen skal gå?

»Ååh.. den skal i hvert fald ned. Hold da op mand, det skal den. Den ligger alt for højt«.

I dag er det ca. 12 pct. af den samlede befolkning, der er indvandrere og efterkommere. Ser du nogen ressourcer i de folk, der allerede er her?

»Faktuelt set, tror jeg, at det er utrolig småt, hvad de kommer til at bidrage med. Og det tror jeg også godt, at regeringen ved. Men de gør ikke noget ved det«.

Historisk ja fra DF og Langballe

Og samme dag, altså tirsdag, skete der faktisk noget lidt historisk i folketingssalen. Med Christian Langballe, som også er formand for Indfødsretsudvalget på Christiansborg, i spidsen stemte Dansk Folkeparti nemlig ja til et lovforslag med listen over nye personer, der har søgt om dansk statsborgerskab.

»Der skete simpelthen det, at jeg stemte for loven. Før har vi stemt mod statsborgerskaberne, fordi betingelserne ikke har været skrappe nok. Men vi stemte for, da betingelserne, vi fik indført i 2015, nu ligger klar,« siger han og fortsætter:

»Så det var noget uvant for mig at gå på talerstolen og sige, at nu stemmer vi faktisk for«.

Lovforslaget er det ene af de to halvårlige lovforslag, der hvert år i april og oktober oplister de personer, der ved lov kan få meddelt indfødsret (statsborgerskab) i Danmark. Herefter bliver lovforslaget stemt om i folketingssalen, og hvor det denne gang var alle Folketingets partier, der vedtog listen med nye statsborgere.

I oktober 2015 indgik regeringen en aftale DF, K, LA og S om nye regler for tildeling af dansk statsborgerskab. Partier, der ikke var med i aftalen, kritiserede dengang de nye krav og kaldte det for en gevaldig stramning, som ville afskære mange ansøgere.

Travlt med at sælge budskaber

Det er dog ikke kun politiske stramninger i forbindelse med nye statsborgere i Danmark, som Christian Langballe har travlt med.

»Lørdag og søndag har jeg stået på et kræmmermarked i Viborg,« siger han.

Det er ét af hans eksempler på, at han har meget travlt for tiden. Både i hverdagene og i weekenderne, hvor han jo om søndagen også lige skal prædike for folkene i Tjele Sogn.

Hvad solgte du på kræmmermarkedet?

»Ja.. altså mine budskaber. For vi har fået en stand på et kræmmermarked, som ligger på en rigtig pløremark«.

På kræmmermarkedet i Viborg har Christian Langballe og hans kone skiftevis taget tjansen på standen, så der i løbet af weekenden var en lille pause fra markedets støv og de mange gæster. Christian Langballes kone er også selv i politik og medlem af partiet.

»Vi giver møller, balloner og vimpler væk, så der var en masse børn, der fik stukket en vimpel i hånden,« siger han i en lattermild tone.

»Her handler det jo kun om at drikke bajere«

Men travlheden, arbejdet og karrieren kan heldigvis sættes på en lille pause, når helligdagene trænger sig på her i foråret. For her springer helligdagene ud i fuldt flor med blandt andre påskedagene, store bededag, Kristi himmelfartsdag og pinsen. Det er dage, hvor der, ifølge Christian Langballe, skal gøres plads til religion og familielivet.

»Vi lever i et samfund, der er præget af meget arbejde. Vores identitet er meget præget af det. Man skal være flittig på sit arbejde, men jeg synes, at det er vigtigt, at man kan lave nogle andre ting, komme i kirke og være sammen med sin familie«.

Tilbage i 2012 blussede der for alvor en debat op, da S-R-SF-regeringen i forbindelse med trepartsforhandlinger foreslog at afskaffe store bededag. Den daværende regeringen ville med forslaget skaffe flere hænder på arbejdsmarkedet.

Christian Langballe fik sig en hurtig pibe tobak efter kaffesnakken. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nikolai Linares.

Det fik Christian Langballe til at pulse ekstra meget på sin pibe og at forfatte et debatindlæg, hvor han kaldte folkene bag forslaget for »barbarer«.

Du sagde dengang, at man i stedet kunne afskaffe 1. maj?

»Ja, det kunne man godt. For her handler det jo kun om at drikke bajere«.

Der bliver vel også drukket massere af bajere på Kristi himmelfartsdag?

»Ja, det gør der. Og det er helt i orden. Og jeg er ikke fin på den måde. Jeg synes, det er fint, at man kan drikke en øl på 1. maj. Men jeg synes helligdagene er vigtige,« siger Christian Langballe, der tidligere faktisk selv har været med til 1. maj-arrangementer.

Sognepræst Christian Langballe har givet en lille forsmag på en prædiken fra ham, hvis du kommer forbi Viborgegnen og Tjele Kirke på en søndag eller helligdag. Artiklen fortsætter under lydklippet.

Lyd Langballe

»Kommer til at dele regeringen og os rimelig markant«

Hvad er den vigtigste politiske ting, der er sket i ugen?

»Det var, da Kristian Thulesen Dahl i folketingssalen stillede spørgsmål til Lars Løkke om de såkaldte trepartsforhandlinger. Det er noget, der kommer til at dele regeringen og os rimelig markant. For det vil vi ikke være med til, da det bygger på kviksand«.

Hvad spurgte han om?

»Om hvorfor flygtninge gøres til indvandrere fra dag ét, hvorefter de skal ud at have en elevløn og i øvrigt også er dagpengeberettiget. Hele det scenarium man har sat med trepartsforhandlingerne, det mener vi, er helt forkert,« siger han og fortsætter:

»Det kommer til at give noget ballade nede i folketingssalen. For vi mener jo, hvad vi siger. Og det her er ikke et særstandpunkt, vi lige har fundet på. Nej, det er fordi, at vi er helt grundlæggende uenige i måden at gøre tingene på«.

Om det giver ballade, må tiden jo vise. Men noget, der i hvert fald giver ballade, er, hvis man ikke når bussen. Christian Langballe skulle i bus fra Christianborg Slotsplads sammen med Indfødsretsudvalget onsdag formiddag på besøg på Center Sandholm.

Men man kan let glemme tiden, når man sidder i en hyggelig kaffesnak med politiko.dk - han røg derfor ud af døren uden at have spist sin frøsnapper.

Fotografen nåede lige at fange Christian Langballe og andre medlemmer af Indfødsretsudvalget, inden minibussen kørte af sted mod Center Sandholm. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nikolai Linares.

I næste uge er det de Radikales Zenia Stampe, der har brygget kaffen og byder inden for til en snak om ugen, der er gået.