K vil ikke love dansk deltagelse til åbningsceremonien

Den konservative folketingsgruppe vil ikke love, at regeringen skal deltage i åbningsceremonien ved OL.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

- Det er vigtigt at presset på Kina opretholdes op til OL. For Det Konservative Folkeparti handler det om, at prøve at hindre et overgreb på det tibetanske folk. Derfor står den konservative folketingsgruppe fast på gruppens beslutning om, at vi afventer udviklingen i Tibet og Kina inden vi afgør, om vi vil deltage i åbningsceremonien ved OL, siger Konservatives politiske ordfører Henriette Kjær i en pressemeddelelse.

Udmeldingen kommer efter Anders Fogh Rasmussen og kulturminister Brian Mikkelsen (K) torsdag morgen var i åbent samråd i kulturudvalget.

Her tilkendegav Fogh ellers, at en boykot af åbningsceremonien vil være hyklerisk.

- Når jeg siger, at det er hykleri, hvis man ender med en politisk boykot af åbningsceremonien, så skyldes det, at hvis vi har truffet en beslutning om, at sportsfolkene skal deltage - og det er alle enige om - så skal sportsfolkene selvfølgelig også have officiel dansk opbakning, siger Anders Fogh Rasmussen efter samrådet.

Samrådet blev holdt på baggrund af en tidligere udmelding fra kulturminister Brian Mikkelsen.

For et par uger siden meddelte Brian Mikkelsen, at en dansk deltagelse i åbningsceremonien afhænger af situationen i Tibet.

Og den holdning er der ikke ændret meget på efter dagens samråd.

- Vi Konservative er enige i den beslutning, der er truffet i EU. Den betyder at vi nu bruger de næste par måneder til at se hvordan tingene udvikler sig i Kina. Vi må så den 16. juni vurdere, om vi kan deltage ved åbningsceremonien. Denne sag er et vigtig udenrigspolitisk spørgsmål, der helt overordnet handler om respekten for menneskerettighederne, siger Henriette Kjær i pressemeddelsen.