K vil have brugerbetaling hos lægen

De Konservative er klar til at gøre op med det gratis sundhedssystem. Både læge og biblioteksbesøg skal koste penge for at undgå stigninger i de offentlige udgifter.­

Foto: Kristian Sæderup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De Konservative gør nu klar til et opsigtsvækkende og yderst kontroversielt angreb på en række gratis, offentlige serviceydelser. Regeringspartiet er for eksempel klar til at åbne for betaling for besøg hos lægen og på en række andre områder i sundhedssektoren. Og også biblioteksbesøg skal koste.

Målet er at få skatten på arbejde sat ned og undgå en eksplosion i offentlige udgifter, siger finansordfører Lars Barfoed.

»Hvis vi ikke tager et opgør nu, vil den offentlige sektor sande til i stigende udgifter. Vi må f.eks. se, om vi kan bruge brugerbetaling til at skaffe indtægter og skabe en adfærds­regulering, så incitamentet til at trække på offentlige ydelser bliver mindre.«

Barfoed peger på besøg hos familielægen som et sted, hvor det i Sverige er naturligt med egenbetaling, og kalder det »logisk«, at folk skal betale for at låne bøger og film.

De Konservative kalder det selv en krig mod de »socialdemokratiske tabuer«, som eksempelvis børnepenge og fastfrysningen af ejendomsværdibeskatningen for ældre.

»Jeg kunne nævne efterlønnen, men man kan også stille spørgsmålstegn ved, om det offentlige hver tredje måned skal sende en børnecheck på flere tusinde kroner til velhavende familier. Man kunne også se på indefrysningen af ejendomsskatter til en meget lav rente til velstillede pensionister.«

En enkelt del af forslaget møder bred politisk forståelse på Christiansborg. Børnechecken er både S og DF villige til at diskutere, men ellers bliver idéerne skudt ned.

»Specielt på sundhedsområdet mener vi, at man skal holde fast i fællesskabet,« siger finansordfører Kristian Thulesen Dahl (DF).

Kun NA er entydigt positive, mens Venstres skatteordfører, Torsten Schack Pedersen, mener, at K skal glemme de kontroversielle idéer og lade den allerede nedsatte skattekommission gøre sit arbejde i fred.