K vil give ofre for tvangskloakering en håndsrækning

De Konservative vil give boligejere, der tvinges til kloakering, minimum fem år til at finde de op mod 80.000 kroner, som kloakeringen kan løbe op i.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De Konservative vil komme de husejere, som ikke har råd til at betale for den kloakering, som Folketinget har besluttet skal laves, til undsætning.

Regningen for den enkelte husejer kan løbe op i 80.000 kroner, og ifølge de Konservative er det knap 50.000 boligejere, der er tvunget til at anskaffe sig ny kloakering.

»Det her er et dilemma, hvor hensynet til miljøet og fællesskabet pludselig får ganske alvorlige konsekvenser for den enkelte borger. Uanset de gode hensigter kan det simpelthen ikke være rigtigt, at en et offentligt selskab kan pålægge folk en udgift af den størrelse, hvis vi ikke samtidig har en løsning for dem, der ikke kan finde pengene,« siger miljøordfører Charlotte Dyremose (K).

Boligejere, der ikke etablerer ny kloak, risikerer at blive meldt til politiet og i yderste konsekvens få sendt deres hus på tvangsauktion.

Charlotte Dyremose mener, det er problematisk, at boligejerne ikke er sikret et ordentligt varsel.

»Vi mener, at borgerne altid skal sikres et sted mellem fem og ti år til at finde pengene, hvis de ikke umiddelbart har mulighed for at bruge 80.000 på ny kloak. Borgerne skal derfor have sikkerhed for et minimum femårigt varsel, mulighed for at få henstand eller en afdragsordning over eksempelvis fem eller ti år,« siger hun og tilføjer:

»Hvis folk kan betale med det samme, skal de selvfølgelig have mulighed for det, men dem, der ikke kan, skal under ingen omstændigheder politianmeldes eller forfølges. De skal hjælpes.«

Charlotte Dyremose påpeger, at der skal findes en løsning i forhold til de konsekvenser, en realisering af det konservative forslag vil få for forsyningsselskaberne.