Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Når antallet af bilister, som bliver taget med euforiserende stoffer i blodet, næsten er tidoblet siden 2008, så er det et tegn på, at de indsatser politiet, Rådet for Sikker Trafik og lovgivningen til sammen har gjort, har været gavnlig. Sådan er meldingen fra de Konservatives retsordfører Tom Behnke (K).
»Et bredt flertal i Folketinget har vedtaget en nultolerance over for kørsel med hash og andre stoffer i blodet og har sidestillet det strafmæssigt med at køre bil med en høj promille. Det ser jeg ingen grund til at differentiere imellem,« siger Tom Behnke og tilføjer:
»Vi har besluttet, at euforiserende stoffer skal være ulovlige, så dem, som vælger at køre påvirket, de må også tage straffen.«
Rigspolitiets nøgletal har vist, at ordensmagten i første halvdel af 2008 fangede 246 bilister med narko i blodet. I første halvdel af 2013 var det antal steget til 1.898 bilister, skriver Politiken. Rigspolitiet forventer ifølge avisen, at fangsten ender omkring 4.200 for hele året.
Den voldsomme stigning i antallet af sager skyldes blandt andet, at færdselsbetjente er blevet bedre uddannet i at opdage tegn på, hvorvidt en bilist er påvirket af euforiserende stoffer eller ej. Det sker blandt andet ved hjælp af vurdering af pupillerne. Desuden har dansk politi siden 2011 rådet over narkometre, der via en simpel spytprøve med stor sandsynlighed kan afgøre, om en bilist har stoffer i blodet.
Siden 2012 har straffen for narkokørsel i førstegangstilfælde været næsten en halv månedsløn i bøde og tre års ubetinget frakendelse af kørekortet.
Seniorforsker Inger Marie Bernhoft fra DTU Transport har sammen med en række forskere fra EU i et såkaldt Druid-projekt undersøgt sammenhængen mellem trafiksikkerhed og påvirkning fra alkohol og forskellige euforiserende stoffer. Undersøgelsens konklusion var ifølge Politiken, at bilister med spor af hash i blodet statistisk set ikke er mere til fare for trafikken end bilister med en promille på 0,1 til 0,5.