K vil anonymisere persondata i forskning

De Konservative er overraskede over, hvor store mængder persondata der årligt bliver udleveret til forskere og private virksomheder. Partiet vil undersøge muligheden for at anonymisere danskernes personlige data.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det skal være muligt at anonymisere danskernes personfølsomme oplysninger, når de indgår i forskning.

Sådan lyder meldingen fra de Konservatives retsordfører Tom Behnke (K), efter at det er kommet frem, at Statens Serum Institut årligt udleverer millioner af persondata til forskere og private virksomheder.

»Vi skal se på, om der er tilstrækkelig sikkerhed, og om man har mulighed for at anonymisere, så det - om jeg så må sige - er ligegyldigt, om en forsker sidder og kigger i vores data,« siger Tom Behnke.

Alene i 2012 og 2013 udleverede Statens Serum Institut 634 unikke udtræk fra forskellige databaser. Blot et enkelt udtræk kan indeholde oplysninger om flere hundrede tusinde danskere, og for nylig fik en forsker eksempelvis navne, adresser og CPR-numre på cirka en million danskere, oplyser Statens Serum Institut. Og det overrasker den konservative retsordfører.

»Jeg troede, at det måske var nogle tusinde data, men vi taler jo om millionvis af data. Jeg var slet ikke klar over, at der blev udleveret så meget. Og jo mere data, der flyder rundt omkring, jo større er risikoen for, at der kan komme en brist,« siger Tom Behnke.

Han vil undersøge omfanget af de persondata, som udleveres til forskere og private virksomheder af Statens Serum Institut, og foreslår at inddrage undersøgelsen i det arbejde, som Folketinget allerede er i gang med for at forbedre beskyttelsen af personfølsomme oplysninger.

Her har Folketingets Kulturudvalg og Retsudvalg i en fælles beretning forlangt, at datasikkerheden skal øges. Det sker som en reaktion på anklagerne om lækkede kreditkortoplysninger fra Nets til ugebladet Se og Hør. Tom Behnke understreger dog, at forskerne fortsat skal tilgodeses, så unik dansk forskning ikke bliver ødelagt.

»Forskerne har jo vist, at de sagtens kan finde ud af at håndtere de her store mængder data - det er jo ikke fra dem, at der kommer læk,« vurderer han.

Venstres retsordfører Karsten Lauritzen (V) efterlyser mandag en samlet strategi på området, og det er »en rigtig god ide«, mener Tom Behnke.

I maj advarede regeringen mod nye regler for databeskyttelse, som de europæiske regeringer forhandler om. Regeringen frygter nemlig, at de nye skrappe regler kan ødelægge dansk forskning, og på den baggrund kæmper uddannelses- og forskningsminister Sofie Carsten Nielsen (R) for at overbevise de øvrige EU-lande om, at behandlingen af persondata til videnskabelige formål fortsat skal fastlægges på nationalt niveau - og ikke i Bruxelles.