K: Vi tager de nedslidte alvorligt

En ny førtidspension i stedet for efterlønnen er beviset på, at vi tager os af de nedslidte, mener de Konservative. S og SF afviser ordningen.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Når statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og justitsminister Lars Barfoed (K) præsenterer regeringens tilbagetrækningsreform, ser en ny pensionsordning dagens lys. "Seniorførtidspension" skal sikre, at mennesker, der er fem år fra at kunne gå på folkepension, kan opnå hurtigere adgang til førtidspension, hvis de er nedslidte.

Ifølge de Konservatives finansordfører, Mike Legarth, er ordningen det endegyldige bevis på, at regeringen tager de nedslidte ældre alvorligt.

- Den er for de få af dem, som måske har gået og bøvlet med et knæ, en hofte eller en ryg op til de blev 60 år. Det kan så samle dem op, som reelt er nedslidte. Her beviser vi, at der er en ydelse til dem, siger Mike Legarth, der ser frem til, at sagsbehandlingen maksimalt må tage seks måneder. Her skal det vurderes, om personen er arbejdsduelig eller ej. 

De Konservatives finansordfører understreger samtidig, at den nye ordning er tænkt ind i regeringens løfte om, at danskernes velstand stiger med 50 milliarder kroner i 2020.

Socialdemokraterne afviser regeringens nye ordning. Politisk ordfører Henrik Sass Larsen kalder den "en rigtig dårlig idé".

- Det er bare et figenblad over, at regeringen stjæler muligheden for, at mennesker, som er startet tidligt på arbejdsmarkedet og har forholdsvis lave lønninger gennem hele livet også kan få et liv efter arbejdslivet, siger Henrik Sass Larsen til Ritzau.

Også SF er imod ordningen med det argument, at det vil ramme ufaglærte og faglærte særligt hårdt - den gruppe som mest anvender efterlønnen.

- Efterlønnen bruges primært af ikke-faglærte og faglærte grupper, som har været længst tid på arbejdsmarkedet. De har fået samme mulighed og rettighed, som de bedst stillede højtlønnede har i forvejen. Den mulighed vil man nu fjerne, siger Ole Sohn til Ritzau.
 
Udover indførelsen af en særlig "seniorførtidspension" står det nogenlunde klart, at regeringen vil afskaffe efterlønnen for folk under 45 år, gradvis forhøje pensionsalderen fra 65 til 67 år og fremrykke velfærdsaftalen fra 2006, mens folkepensionsalderen sættes op i takt med den øgede middellevetid. 

Statsministeren lagde allerede i sin nytårstale op til at reformere efterlønnen. Klokken 11 fremlægger han sammen med K-leder Lars Barfoed regeringens tilbagetrækningsreform.

Følg begivenheden liv på Berlingske.dk.