K: Vi mangler stadig svar, og vi er langt fra i mål

Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen præsenterede tirsdag sit udspil til naturpakken for partierne i blå blok. Men de Konservative har stadig ikke fået svar på, om de får deres krav på 624 tons lavere kvælstofudledning opfyldt.

Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen holdt tirsdag 26.04.16 pressemøde foran sit ministerium om udspillet til en naturpakke. I baggrunden ses Mette Abildgaard fra Det Konservative Folkeparti. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nikolai Linares

»Vi er langt fra i mål«.

Det var ordene fra de Konservatives miljøordfører, Mette Abildgaard, som stadig mangler svar fra miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) på, hvor meget udledningen af kvælstof i miljøet vil blive mindsket fremover.

Esben Lunde Larsen gav tirsdag en mundtlig præsentation af regeringens udspil til den naturpakke, som blå blok skal forhandle på plads.

Mette Abildgaard ser ministerens udspil som »det første skridt« og var glad for, at Esben Lunde Larsen havde fremlagt kvælstofreducerende tiltag på det såkaldte sættemøde, hvor partiernes forhandlere fremlagde deres respektive krav til en ny naturpakke.

»Ministeren har fremlagt en del kvælstofreducerende tiltag. Det har været helt afgørende for os fra konservativ side, at det blev et element. Og det er det blevet,« siger Mette Abilgaard.

De 89 millioner skal ikke dække kvælstof-tiltag

Esben Lunde Larsen påpegede efter mødet, hvordan landmændene kan hjælpe med at reducere kvælstofudledningen.

»Kvælstof skal reduceres. Det skal blandt andet ske via frivillige ordninger med kompensation«, siger Esben Lunde Larsen til Ritzau og henviser til, at landmænd kan være med til at reducere kvælstofudledningen.

Når naturpakken skal underskrives, så bliver det ikke med en underskrift fra de Konservative, hvis pengene til de kvælstofreducerende tiltag bliver taget fra de 89 millioner, som er budgettet for naturpakken.

»Vi pegede igen på, at de midler, vi skal bruge til at finansiere de kvælstofreducerende tiltag, ikke skal tages ud af den ramme på de 89 millioner, som naturpakken er på,« siger Mette Abildgaard, der vil have tilført flere penge til naturpakken.

624 tons

De Konservative har haft et konkret krav til regeringen om, at kvælstofudledningen skal mindskes med samlet set 624 tons i 2017 og 2018. Men her ville ministeren ikke løfte sløret for, om han har tænkt sig at imødekomme netop det antal tons mindre kvælstof.

Hos de Konservative er de dog fast besluttet på, at der skal være et såkaldt »grønt plus«, hvad angår kvælstofudledningen i 2018.

»Det er afgørende for os, at vi får en forbedring i 2017. Og så vil vi meget gerne, at vi går i et grønt plus i 2018. Det tror vi, vil have en stor betydning for vandmiljøet,« siger Mette Abildgaard og påpeger:

»Vi indgår selvfølgelig i forhandlinger. Vi er fire partier, der skal blive enige om det her - så vi må give og tage. Og vi er indstillet på at forhandle, men det grønne plus er meget afgørende for os,« siger den konservative miljøordfører.

Forhandlinger fortsætter torsdag

Rundt om bordet til naturpakkeforhandlingerne er det blandt andre miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen, de Konservatives miljøordfører Mette Abildgaard, DFs miljøordfører Pia Adelsteen og Liberal Alliances miljøordfører, Carsten Bach, der tager plads.

Forhandlingerne starter for alvor på torsdag, hvor ministeren har indkaldt de blå forhandlere til det første forhandlingsmøde. Og der håber Mette Abildgaard, at Esben Lunde Larsen har medbragt noget på skrift.

»Vi er indkaldt til forhandlinger igen på torsdag, hvor vi tager fat. Forhåbentlig har vi der fået et mere konkret udspil, som vi kan arbejde videre ud fra. Og så kan de reelle forhandlinger gå i gang,« siger hun.