K: Vi har også ansvar for myndigheders uanmeldte besøg

De Konservative indrømmer, at de selv har ladet myndighederne øge brugen af uanmeldte besøg på privat ejendom. Men der skal sættes en stopper nu.

Brian Mikkelsen (K) Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den tidligere VK-regering står med et ansvar for den glidebane, myndighederne er ude på ved i stigende grad at give lov til at vade uanmeldt ind på danskernes private domæner.

Det siger de Konservatives skatteordfører, tidligere justitsminister og økonomi- og erhvervsminister Brian Mikkelsen (K).

»Det er en proces, hvor vi i dag i det store perspektiv kan se, at det har været en glidbane. Der er kommet for mange hjemler for myndighedernes adgang til folks ejendom. Vi har fra de borgerliges side også selv en del af ansvaret for det,« siger Brian Mikkelsen.

Han understreger dog, at han og de Konservative ønsker et opgør med udviklingen.

»Det er en tendens, vi skal have stoppet,« siger den konservative skatteordfører.

En analyse foretaget af den juridiske tænketank Justitia viser ifølge Information, at der under både den borgerlige og nuværende SR-regering er blevet indført adskillige nye hjemler i lovgivningen, så myndighederne har fået adgang til privat ejendom uden retskendelse. I dag er tallet oppe på 268 tilladelser. Ifølge Justitia er det skredet sket i centraladministrationen mere end fra politisk side.

Det forarger Brian Mikkelsen, der mener, man skal begynde med skal lave et gennemsyn af samtlige hjemler.

»Den glidebane, som Justitia skitserer, viser, vi skal sige stop, og det gør vi fra de Konservatives side. Jeg synes, man skal se alle 268 hjemler igennem og se på, hvad der egentlig er begrundelsen for dem - og forhåbentligt få slettet nogle af dem,« siger han.