K: Udspil til en ændring af lejeloven går ikke langt nok

De Konservative mener, at Carsten Hansens lejelovsudspil er uambitiøst. Den nuværende lovgivning er for uigennemskuelig, hvilket skader lejemarkedet, mener Charlotte Dyremose.

Charlotte Dyremose frygter, at det er for uigennemskueligt at skulle kigge to lovgivninger igennem som lejer eller udlejer. Fold sammen
Læs mere
Foto: Marie Hald
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

By-, bolig- og landdistriktsminister Carsten Hansens (S) udspil til en ændring af lejeloven går ikke langt nok, mener de Konservative.

»Helt overordnet kunne jeg godt tænke mig en langt større forenkling af lejelovgivningen. Der er virkelig behov for mere gennemskuelighed på området - både af hensyn til udlejere og lejere,« siger by- og boligordfører Charlotte Dyremose (K) og uddyber:

»Lejeloven og boligreguleringsloven burde sammenskrives, så man kun skal kigge i én lov, når man skal se, hvad reglerne er på området.«

Udspillet indeholder syv punkter, der ifølge Carsten Hansen vil gøre det nemmere for både lejere og udlejere.

Charlotte Dyremose frygter, at det er for uigennemskueligt at skulle kigge to lovgivninger igennem som lejer eller udlejer.

»Vi har i forvejen et lejemarked, hvor det er helt umuligt at gennemskue lovgivningen. Der er for mange, der kommer i klemme i forvejen, og vi risikerer, at folk ikke tør leje deres lejligheder ud - specielt amatørudlejerne. Og det skader dem, der gerne vil leje sig ind,« siger hun.

Lejeloven er de seneste mange år blevet beskrevet som rodet, uden den er blevet ændret.

»Jeg har altid syntes, der skulle ændres i lejeloven, men der er meget stor berøringsangst. Det er et følsomt område, fordi det har stor betydning, at folk har et sted at bo,« siger Charlotte Dyremose.

Hun forklarer, at grunden til, at VK-regeringen aldrig ændrede lovgivningen skyldes den daværende opposition:

»Det er rigtig vigtigt, at man laver brede aftaler, og det var ikke muligt at lave dengang. Jeg har sagt til ministeren, at han nu har en enestående chance for at få lavet lejeloven om. Nu har han en ansvarlig borgerlig opposition, som gerne vil være med til at lave et bredt forlig, hvor vi reelt får lavet de ændringer, der virkelig er brug for på det her område,« siger hun.

Ministeren præsenterer sit udspil mandag, der blandt andet vil gøre det obligatorisk at lave såkaldte ind- og fraflytningssyn. Hvis synene ikke bliver gennemført, kan udlejeren ikke kræve én krone af lejeren til istandsættelse. Både SF og Enhedslisten samt Venstre, Konservative og Liberal Alliance forholder sig skeptisk over for udspillet.