K: Uacceptabelt med terrordømte i Danmark

Det er på ingen måde i orden, at syv personer dømt for terror stadig opholder sig i landet, understreger Konservatives retsordfører, som kræver skrappere indsats og strammere strafferet. LA vil indføre diplomatiske garantier.

Mai Mercado (K). Fold sammen
Læs mere
Foto: David Leth Williams
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Det er fuldstændigt uacceptabelt.«

Så tydelig er udmeldingen fra de konservatives retsordfører, Mai Mercado (K), efter Politiken beskriver, hvordan mindst syv terrordømte personer med udenlandsk statsborgerskab opholder sig i Danmark.

»Jeg - og rigtig mange andre - har jo svært ved at forstå, hvorfor der er nogle, som godt kan udvises efter en terrordom, og hvorfor andre ikke kan. Hvis man prædiker død og ødelæggelse over vestlige værdier, så kan det jo virke mærkeligt, hvis man ikke skulle kunne få mulighed for at vende tilbage til lande, som ikke har samme værdimæssige grundlag som det danske,« siger Mai Mercado.

Ifølge Politiken, der har foretaget en gennemgang af alle danske terrorsager i dette årtusinde, er det blandt andet en mand, der i 2007 blev idømt syv års fængsel for at have været med til at forberede et terrorangreb, der stadig opholder sig i Danmark. Sagen vidner - sammen med en række andre omtalte sager - om, at der er behov for at få strammet op, siger den konservative retsordfører:

»Jeg synes, man bør gå ind og få revurderet sagerne og få kigget på, om vi kan få strammet op på det.«

I nogle sager gør de europæiske menneskerettighedskonventioner det umuligt at sende den terrordømte tilbage til hjemlandet.

Hos Liberal Alliance mener retsordfører Simon Emil Ammitzbøll (LA), at såkaldte diplomatiske garantier, som man kender fra andre europæiske lande, kan være en løsning på problemet.

»Her laver man en aftale med det land, som den terrordømte kommer fra, der sikrer, at landet vil overholde de internationale regler om tortur og lignende, hvorefter man kan udvise personen til hjemlandet. Det er en løsning, som vi bør se nærmere på, for det kan ikke være rigtigt, at disse terrordømte fortsat skal opholde sig i Danmark,« siger Simon Emil Ammitzbøll i en pressemeddelelse.

Fra Socialdemokraternes retsordfører Trine Bramsen (S) lyder meldingen, at regeringen arbejder på, hvordan man kan skærpe de terrordømtes frihedsrettigheder med andre tiltag som for eksempel fodlænker. Spørger man Mai Mercado, batter fodlænker dog ikke meget i denne problemstilling.

»Det er lidt en joke, hvis vi begynder at diskutere fodlænker, når det handler om terrordømte. Dem, der er dømt for terror, skal - hvis overhovedet muligt - sendes ud af landet,« siger hun og understreger, at hvis det ikke er muligt at udvise terrordømte, bør man bruge tremmer i stedet for lænker:

»Man bør afgjort spærre dem inde, og man bør også give dem en langt hårdere straf, end de får i dag. Jeg synes slet ikke, at strafferetten er nær stor nok.