K: Transseksualisme skal ikke længere være en sygdom

Det Konservative Folkeparti støtter regeringens forslag om at fjerne transseksualisme fra listen over sygdomme, siger Mai Mercado. Resten af kønsskifte-forslag forkastes dog.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Det, at være transkønnet, er ikke en psykisk sygdom, og det synes jeg, at vi skal sige højt til hinanden.«

Det slår sundhedsordfører Mia Mercado (K) fast med syvtommersøm, idet hun forholder sig til det nye lovforslag fra regeringen om at gøre det nemmere at skifte køn:

»I dag er der ingen, der vil sige, at homoseksualitet er en sygdom, og det samme bør gøre sig gældende omkring transkønnede. Det kan sørge for, at de kan leve deres liv på gode vilkår nøjagtigt som alle andre mennesker uden at opleve diskrimination,« siger Mia Mercado.

Hen henviser til, at man i dag skal have stillet diagnosen transseksualisme, før man kan få gennemført et kønsskifte. Den barriere vil de konservative gerne hjælpe regeringen med at fjerne, fastslår Mai Marcado.

Allerede i 1980erne blev homoseksualitet fjernet fra listen over sygdomme, og nu skal det altså være de transkønnedes tur til at bryde ud af den diagnosticerede verden.

Men de konservative støtter dog ikke hele regeringens forslag. Mai Mercado mener, at hvis man skal have et kønsskifte, kræver det, at man lægger sig under kniven:

»Hvis man føler sig som en kvinde i en mands krop, så synes jeg også, at det er naturligt, at man går hele vejen og får et kønsskifte,« siger hun. For som hun siger:

»Det virker som sådan en halv løsning, at man føler sig som det ene, men kropsligt er man ikke helt med.«