K: Tilliden til Justitsministeriet kan i øjeblikket ligge på et meget lille sted

De Konservatives tillid til Justitsministeriet kan ligge på et »meget lille sted« efter flere historier om forkerte asyltal og nødløgne.

ARKIVFOTO. Ifølge de Konservatives retsordfører, Tom Behnke, er tilliden til Justitsministeriet dalet de seneste år. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det går ikke at have et justitsministerium, man ikke kan stole på.

Sådan lyder kritikken fra de Konservative, som istemmer sig koret af et bredt udsnit af Folketingets partier fra begge partifløje, der beskylder ministeriet for at tilbageholde oplysninger, udsende forkerte asyltal og modarbejde Folketingets Retsudvalg.

»Tilliden kan i øjeblikket ligge på et meget lille sted,« siger retsordfører Tom Behnke (K).

De øvrige kritiske ordførere peger i Jyllands-Posten søndag på en række konkrete sager, der har fået tilliden til at fordampe, herunder den såkaldte Christiania-sag, der sidste år kostede Morten Bødskov (S) posten som justitsminister, da han blev taget i at stikke Retsudvalget en »nødløgn«. Især den sidste del har for alvor fået tilliden til at vakle, forklarer Tom Behnke.

»Efter vi fik det med nødløgnen, er vi blevet noget bekymret for, om vi kan fæste lid til dem,« siger han.

Ifølge Tom Behnke er tilliden dalet inden for det seneste år.

Han peger på, at han som medlem af Folketingets Retsudvalg har set eksempler på, at svar fra Justitsministeriet er blevet påvirket undervejs.

»Vi har også fundet ud af, at når Justitsministeriet skal svare på spørgsmål eller give Folketinget information, så spørger de ofte et andet embede om bidrag til besvarelsen, men regeringen har erkendt, at de har fået papirer, men ikke været tilfredse med indholdet og sendt det tilbage til embedet og bedt om nyt svar,« siger Tom Behnke.

»Det vil sige, at man redigerer i virkeligheden og præsenterer Folketinget for noget, som ikke er rigtigt,« siger han videre.

Han håber, at regeringen vil tage hånd om den kritisable sagsbehandling.

»Det, der er vigtigt, er, at ministeren og regeringen får lavet om på det her. For hvis vi som Folketing skal træffe beslutninger, så skal det være på en saglig baggrund,« siger Tom Behnke.