K stopper DF-stramning af indfødsretsprøve

DFs Søren Krarup havde lagt op til, at indfødsretsprøven skulle strammes op, så det blev sværere at få dansk statsborgerskab. Efter to ugers betænkningstid nedlægger K nu veto mod DF.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Netop som Dansk Folkepartis Søren Kraup og til dels integrationsminister Birthe Rønn Hornbech (V) havde varmet op til at stramme indfødsretsprøven, så lukker de Konservative den sag.

Efter to ugers betænkningstid meddeler K, at det allerede er tilstrækkelig svært at blive dansk statsborger – og da det er et forlig mellem Venstre, de Konservative og Dansk Folkeparti, så har det enkelte parti veto.

»Selv gymnasieelever kan have svært ved at svare på alle spørgsmål. Så vi er slet ikke indstillet på at revidere den. Den er udmærket, og vi tilbageviser alle påstande om, at det bare kræver en gang udenadslære,« siger de Konservatives Tom Behnke.

»Og selv dér, hvor det handler om udenadslære, så er det fint nok. De bliver i stand til at vide mere om Danmark end så mange danskere. Det er allerede en svær prøve. Det skal ikke være sværere, og skulle man endelig lave den om, så kan man ikke gøre det allerede nu. Måske om fem-seks år,« siger Behnke og tilføjer, at K har veto.

Det var Dansk Folkeparti, som fik ideen til at stramme indfødsretsprøven for små to uger siden. Dengang sagde Søren Krarup, at man kunne bestå »prøven med den ene hånd i lommen«. Det synspunkt har han siden udviklet:

»Man kan bestå prøven med begge hænder i lommerne.«

Mere vil han for en gangs skyld ikke sige. Han vil først høre det fra hestens – altså Tom Behnkes – egen mund.

Undren
Også integrationsminister Rønn Hornbech var klar til at indkalde til forhandlinger med en bemærkning om, at hun »har selv undret mig over prøvens form«.

Indfødsretsprøven består af 40 såkaldt multiple-choice-spørgsmål, som man har 60 minutter til at besvare. De 35 kommer fra en spørgsmålsbank med 200 spørgsmål, der kan studeres på forhånd. Inklusiv det rigtige svar. De sidste fem er aktuelle spørgsmål, som man ikke har mulighed for at se på forhånd.

Der skal svares rigtigt på 28 spørgsmål for at bestå testen, og det klarer 97 procent, viser erfaringerne fra de første tre prøver.

De tre partier havde oprindelig talt om at holde første møde i denne uge.

»Hvis de Konservative ikke vil være med, så kan vi jo ikke ændre det,« konstaterer Venstres indfødsretsordfører, Gitte Lillelund Bech.

Hun ville dog gerne ændre prøven, så den kommer væk fra udenadslære.

Det skulle være en såkaldt interaktiv test, hvor man bliver testet i de spørgsmål, hvor man ikke svarer så overbevisende. Sådan er testene i det resterende skolesystem udformet, og det vil være naturligt at kopiere, mener Lillelund Bech.

»Men når K siger, at vi skal vente, så må vi vente.«