K: Stigning af utilsigtede hændelser et positivt tegn

Det er et tegn på, at der er en positiv udvikling i gang, når sundhedspersonale indberetter dobbelt så mange utilsigtede hændelser med medicinsk udstyr, mener sundhedsordfører for de Konservative.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Flere patienter dør eller får alvorlige skader på sygehusene på grund af såkaldte utilsigtede hændelser med medicinsk udstyr, hvor sundhedspersonale for eksempel bruger udstyret forkert, viser rapport fra Patientombuddet ifølge Berlingske.
Udviklingen er ikke nødvendigvis negativ, da den kan være udtryk for, at flere indberetter fejl, mener sundhedsminister Astrid Krag (SF). De Konservative er enige.

»Jeg tror i høj grad, at stigningen skyldes, at man har fået et øget fokus på brugen af medicinsk udstyr i de seneste år og samtidig er blevet bedre til at indberette de utilsigtede hændelser. Det er jo desværre sådan, at det langt fra er alle utilsigtede hændelser, der bliver indberettet, så jeg ser stigningen som et udtryk for, at man trods alt er i gang med at blive bedre til netop indberetningen,« siger sundhedsordfører Benedikte Kiær (K).

Hun afviser, at stigningen kan være et resultat af, at læger, sygeplejersker og andet personale har fået for mange bolde i luften og dermed lettere laver fejl.

»Det skyldes snarere, at man siden 2004 har haft lovmæssig pligt til at indberette utilsigtede hændelser, og derfor er blevet mere opmærksom på vigtigheden af at indberette, fordi det jo er noget, som industrien, personale og ikke mindst patienter jo har glæde af. Så jeg ser det udelukkende som et positivt tegn, selv om det selvfølgelig aldrig er positivt, at der sker fejl,« siger K-ordføreren.

Benedikte Kiær understreger imidlertid, at det er vigtigt, at Astrid Krag ikke negligerer problemstillingen.

»Det er vigtigt, at vi fortsat holder sundhedsministeren op på at tage problemstillingen omkring brugen af medicinsk udstyr, som jo ikke undergår samme godkendelsesproces som medicin, alvorligt. Ministeren har blandt andet på grund af pres fra oppositionen presset på i EU-systemet for at få fælles regler, og det skal hun blive ved med, så vi kan få ensartede krav ved produktion af medicinsk udstyr,« siger hun.