K: Skatten skal ned med 35 mia.

De Konservative vil sænke skattetrykket til 45 procent, hvilket svarer til en samlet skattelettelse på 35 mia. kr. Venstres skatteminister afviser.

Carina Christensen, politisk ordfører hos De Konservative Fold sammen
Læs mere
Foto: Nils Meilvang

De Konservative vil over de kommende ni år give danskerne massive skattelettelser på i alt 35 mia. kr., og dermed udfordrer det lille regeringsparti igen Venstre i skattepolitikken. Målet er, at skattetrykket skal sænkes fra 47 procent til 45 procent inden 2020, hvilket svarer til 35 mia. kr. Dermed vil det danske skattetryk komme ned på niveau med Sveriges.

»For at klare os i den internationale konkurrence bliver vi nødt til at sænke det generelle skattetryk. Sverige har på grund af lavere skatter stor succes med at sætte gang i væksten,« siger de Konservatives nye politiske ordfører Carina Christensen.

De Konservative lægger stor vægt på, at det ikke bare bliver skatteomlægninger men reelle skattelettelser.

»På kort sigt handler det om økonomisk genopretning af dansk økonomi. Derfor skal afskaffelse af efterlønnen ikke gå til skattelettelser. På den lange bane handler det om at skabe vækst. Her er midlet et generelt lavere skattetryk,« siger Carina Christensen, der vil finde pengene ved en markant slankning af den offentlige sektor og en afskaffelse af regionerne.

Skatteminister Troels Lund Poulsen (V) bakker ikke umiddelbart op om forslaget. Han henviser til, at regeringen har besluttet at skyde allerede planlagte skattelettelser nogle år ud i tiden.

»Jeg er mest optaget af at få genoprettet dansk økonomi, og derfor ser jeg ikke for mig, at vi skal have gennemført nye skattelettelser,« siger Troels Lund Poulsen, mens Socialdemokraterne advarer om, at en skattelettelse i størrelsesordenen 35 mia. kr. svarer til at fyre 90.000 offentligt ansatte eller afskaffe næsten hele folkeskolen.

Tidligere overvismand Torben M. Andersen mere positiv. »Hvis den lavere skat er finansieret, vil det have en effekt på den økonomiske aktivitet,« fastslår Torben M. Andersen, der efterlyser en mere præcis anvisning af, hvor de 35. mia. kr. skal komme fra.