K skærper kritikken af Venstres besparelse på ulandsbistanden

De Konservative kræver samråd om den besparelse på ulandsbistanden, som Venstre-regeringen allerede i år vil gennemføre.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De Konservatives formand, Søren Pape Poulsen (K) mener, Venstre fører en »mærkelig strategi«, som medfører et »trist« samarbejde, når det kommer til regeringens ønske om at skære i udviklingsbistanden. Det skriver Politiken.

Venstre-regeringen ønsker at spare 2,85 milliarder kroner på området allerede i år, og det er ikke en beslutning, den har tænkt sig at drøfte med Folketingets øvrige partier. Besparelserne skal blandt andet findes ved at skære på konkrete aktiviteter, der blev bevilget penge til på finansloven for 2015, der blev indgået af SR-regeringen, Enhedslisten og SF.

Udenrigsminister Kristian Jensen (V) forklarer over for Politiken, at finansloven blot giver en ramme for, hvad regeringen må bruge, mens det er op til regeringen at bestemme, i hvilket omfang midlerne bruges. Regeringen er ikke forpligtet til at skulle bruge beløbet, lyder det fra Kristian Jensen.

Det får de Konservative til at kalde ministeren i samråd, og det er en trist måde at skulle samarbejde på, lyder det fra Søren Pape Poulsen.

Regeringen ønsker desuden, at udviklingsbistanden fra næste år sænkes fra 0,87 til 0,7 procent af bruttonationalindkomsten (BNI) svarende til en besparelse på 2,3 milliarder kroner. Men heller ikke her, kan regeringen forvente opbakning fra de Konservative.

»Jeg kan ikke forestille mig, at vi får en ulandsbistand på 0,7 procent. Det har jeg meget svært ved at se. Jo, det kan godt ske, men ikke i en finanslov, hvor vi deltager,« siger Søren Pape Poulsen til Politiken.

De Konservative har et ønske om, at udviklingsbistanden bliver sænket til 0,8 procent af BNI. Det er ikke klogt at skære mere, mener partiformanden.