K sammenligner partistøtteforslag med apartheid

Partistøttereglerne er fine, som de er, og bør ikke laves om, mener de Konservative, der blankt afviser socialdemokraten Leif Lahn Jensens forslag om øget åbenhed.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Fuldstændigt tåbeligt«.

De Konservatives gruppeformand, Brian Mikkelsen (K), bruger samme ordlyd som sine kolleger fra Liberal Alliance og Dansk Folkeparti, Simon Emil Ammitzbøll (LA) og Peter Skaarup (DF), når han skal vurdere et forslag om, at virksomheder og butikker skal tvinges til at lægge åbent frem, om de støtter politiske partier økonomisk.

Forslaget kommer fra den socialdemokratiske arbejdsmarkedsordfører, Leif Lahn Jensen (S), i onsdagens Berlingske, og det falder ikke i god jord hos de Konservative.

»Vi vil gerne have mest mulig åbenhed omkring partistøtten - både fra fagforeningerne og fra arbejdsgiverne - men jeg synes, det er urimeligt, hvis en tøjbutik, en urmager eller den lokale Netto pludselig skal til at have et mærkat, fordi de støtter et bestemt parti,« siger Brian Mikkelsen.

Leif Lahn Jensen foreslår, at forretninger og banker skal skilte med, om de betaler sponsorkroner til partierne - ordningen skal minde om restauranternes smiley-ordning. Derudover vil socialdemokraten have producenter til tydeligt at skrive på deres produkter, om der går penge til partierne, når man som forbruger køber det.

Og det er især forslaget om skiltningen, der vækker forargelse hos Brian Mikkelsen.

»Det minder alt for meget om apartheid-systemet, hvor man rubricerer folk, bare fordi de har en bestemt politisk holdning, som de gerne vil have fremmet og støttet. Det er et fuldstændig tåbeligt forslag, som vi er meget imod,« fastslår han.

I dag siger reglerne, at partierne kun skal oplyse navne på sponsorer, der giver over 20.000 kroner i støtte på et år, men ikke beløbets størrelse. Reglerne har været til diskussion flere gange, og regeringen har nedsat et ekspertudvalg, der skal sikre større transparens i partistøtten. Men Brian Mikkelsen synes, at reglerne er fine, som de er.

»Jeg synes, der er nok åbenhed. Jeg hører jo til dem, der mener, at jo mere støtte, jo bedre, for det er med til at udvikle demokratiet og skabe aktivitet og opmærksomhed omkring det. Og så skal man selvfølgelig bare holde fast i, at man skal oplyse, hvis et bidrag er på over 20.000 kroner,« siger han.

Ugebrevet A4 har gennemgået de private bidrag til partierne i valgårene 2005, 2007 og 2011, og her boner de Konservative med 26 millioner kroner i partistøtte ud som det parti, der modtager flest sponsorater. Herefter følger Liberal Alliance med 18 millioner, Venstre med 14 millioner og Socialdemokraterne med 11 millioner kroner.