K og R vil af med Integrationsministeriet

Konservative og Radikale vil sætte fart på rekruttering af udenlandsk arbejdskraft. Erhvervsminister Brian Mikkelsen erkender, at der er behov for at forbedre Danmarks ry.

Integrationsministeriet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Nissen

Det første konkrete resultat af det nye samarbejde mellem de Konservative og de Radikale kan blive en lukning af Integrationsministeriet. De to partier vil nedlægge det stormomsuste ministerium for blandt andet at gøre det enklere at skaffe udenlandsk arbejdskraft til Danmark.

»Det er enormt vigtigt at se på indvandring fremadrettet som en ressource, vi har brug for. Nogle vælger Danmark, men der er også nogle, der går i en stor bue uden om Danmark, og derfor er det enormt vigtigt, at vi gør det så nemt som muligt at tiltrække dem,« siger Naser Khader, der er integrationsordfører for de Konservative.

Derfor skal indvandringspolitikken lægges over i Beskæftigelsesministeriet, mens for eksempel asylregler kan lægges over i Justitsministeriet, foreslår Naser Khader. Den radikale gruppenæstformand, Morten Østergaard, ser en nedlæggelse af Integrationsministeriet som begyndelsen på et mere nuanceret syn på udlændinge.

»Vi foreslår at nedlægge Integrationsministeriet, fordi man ikke kan skære alle udlændinge over en kam. Det var en fejl at lave Integrationsministeriet,« siger han.

De Konservative og de Radikale indgik søndag en alliance mod blokpolitik og lagde op til at samarbejde om dele af udlændingepolitikken.

Økonomi- og erhvervsminister Brian Mikkelsen erkender samtidig, at der er behov for at forbedre Danmarks image i udlandet - en hyppig påstand regeringen har afvist gennem ti år.

Brian Mikkelsen har haft samtaler med en stribe danske erhvervsledere, og de har fortalt, at Danmark har fået så ramponeret et image i udlandet. Pletterne skal vaskes væk ved at indgå brede aftaler i Folketinget, mener ministeren.

»Når jeg taler med de store danske virksomheder i dag - og dem har jeg haft inde på stribe - så fortæller de, at vi har et lukket image. Det er foruroligende,« siger Brian Mikkelsen.

Dansk Folkepartis Peter Skaarup mener derimod, at årsagen er en helt anden:

»Det er nærmere de Radikales skyld, Brians nye venner. De har i årevis talt dårligt om Danmark.«

Formanden for Dansk Industri, Karsten Dybvad, ønsker handling:

»Vi har undersøgelser, der viser, at erhvervslivet vurderer, vi har problemer med den kulturelle åbenhed og vores image i udlandet. Det er selvfølgelig noget, vi gerne vil arbejde på at forbedre.«