K og LA kæmper om sidstepladsen

Folketingets mindste parti, Konservative, har siden valget i 2011 kæmpet med Liberal Alliance om sidstepladsen i Berlingske Barometer. Den tendens ser ud til at fortsætte under den nye formand.

Den afgående konservative formand Lars Barfoed (th) giver formandsposten videre til Viborgborgmesteren Søren Pape Poulsen (tv). Fold sammen
Læs mere
Foto: Sophia Juliane Lydolph
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I denne weekend holder Folketingets mindste parti landsråd i Tivoli Congress Center i København. Den tvivlsomme ære tilfaldt Det Konservative Folkeparti ved folketingsvalget i 2011. Dengang måtte partiet med sine kun otte mandater lige præcis se sig overhalet af Liberal Alliances ni mandater. Og lige siden har de to partier kæmpet om sidstepladsen i Berlingske Barometers vægtede gennemsnit af meningsmålinger. Det seneste års tid med SF som en stærk konkurrent.

Konservative står lige nu til 5,2 procent, mens Liberal Alliance får opbakning fra 5,5 procent og SF fra 6,8 procent. Den statistiske usikkerhed betyder dog, at det ikke med garanti kan siges, om Liberal Alliance er større end Konservative eller omvendt. Sådan har billedet stort set været lige siden valget i 2011. Kun en enkelt gang er det lykkedes Konservative at lægge Liberal Alliance så meget bag sig, at forskellen også var statistisk signifikant. Det er i dag næsten tre år siden.

Omvendt har Liberal Alliance med jævne mellemrum haft et komfortabelt forspring. Det skete senest i begyndelsen af juni i år og i en længere periode i slutningen af 2013. Konservative og Liberal Alliance ser derfor stadig ud til at gå en hård kamp om sidstepladsen i møde.

Efter Søren Pape Poulsen afløste Lars Barfoed som politisk leder i begyndelsen af august, lå partiets tilslutning ellers i en periode en lille smule over valgresultatet fra 2011. Det havde man ikke oplevet i små tre år. Og den 8. september var der flere gode nyheder: BT kunne fortælle, at op mod 10 procent af vælgerne overvejer at stemme på Konservative efter lederskiftet.

Men efter ca. 50 dage med Pape Poulsen som leder ser de opmuntrende tendenser ud til at være forduftet igen. I Berlingske Barometer ligger partiet med en tilslutning på 5,2 procent kun marginalt over valgresultatet på 4,9 procent. En forskel, der er så lille, at den ikke er statistisk signifikant. Konservative får derfor travlt med at tiltrække vælgere frem mod næste valg, som senest skal afholdes den 15. september 2015.

I hvert fald hvis partiet ikke vil holde også det næste landsråd som Folketingets mindste parti.

Berlingske Barometer viser et gennemsnit af de politiske meningsmålinger, der er blevet offentliggjort inden for de seneste 31 dage. En avanceret model ligger til grund for beregningen. Blandt andet tillægges nyere målinger mere vægt end ældre og de enkelte institutter vægtes efter deres måde at indsamle data på. Gå selv på opdagelse i Berlingske Barometers mange data her.